Σύμφωνα με απόφαση των αρχών, η κινεζική πρωτεύουσα κηρύσσει τον πόλεμο στην ατμοσφαιρική μόλυνση ξηλώνοντας όλες τις υπαίθριες ψησταριές. Μέχρι τώρα, έχουν καταστραφεί περισσότερες από 500 ψησταριές, τις οποίες είχαν κατασχέσει οι αρχές στη διάρκεια τρίμηνης εκστρατείας κατά του ρυπογόνου μπάρμπεκιου.

Προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, τα επίσημα μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες εργατών να κόβουν σε κομμάτια το κατασχεθέν υλικό υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, η εκστρατεία έχει στόχο τη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5, τα οποία λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες.

Αμεση ήταν η αντίδραση των χρηστών του Διαδικτύου οι οποίοι κάλεσαν τις αρχές να ασχοληθούν με σημαντιότερες πηγές ρύπων από τα μπάρμπεκιου.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο φτάνει συχνά σε επικίνδυνα επίπεδα, και οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα κλείνουν εργοστάσια και θα επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση αυτοκινήτων.

Πριν από είκοσι μέρες, οι αρχές του Πεκίνου αποφάσισαν να μειώσουν κατά 40% τον ετήσιο αριθμό αδειών για νέα αυτοκίνητα, ένα μέτρο που θα ισχύσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Έτσι, οι νέες πινακίδες θα μειωθούν από 240.000 σε 140.000 το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μεταξύ 2014 και 2017 θα επιτραπεί η κυκλοφορία 600.000 νέων αυτοκινήτων – αριθμός μικρότερος από τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στους δρόμους μόνο το 2010.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook