Περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο κέντρο του Χαρτούμ για να τιμήσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική».

Ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κόμμα οργάνωσε αυτήν την ομαδική «προσευχή» προς τιμή του Μπιν Λάντεν ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες που, ντυμένοι με τις παραδοσιακές λευκές φορεσιές τους, έφτασαν στην κεντρική πλατεία του Χαρτούμ με ακριβά αυτοκίνητα. Λίγες γυναίκες, που φορούσαν τσαντόρ, προσευχήθηκαν ξεχωριστά σε μια γωνιά της πλατείας.

Μετά την προσευχή πολλοί σουνίτες κληρικοί πήραν το λόγο, επαίνεσαν τον Μπιν Λάντεν και κάλεσαν τους ηγέτες των αραβικών χωρών να «πολεμήσουν» τις ΗΠΑ. «Το Ισλάμ ζητά να πολεμήσουμε την Αμερική επειδή υποστηρίζει το Ισραήλ και τους Εβραίους», είπε ο Σεΐχ Άμπου Ζαΐντ Μοχάμεντ Χάμζα. «Ελπίζουμε όλοι οι Άραβες πρόεδροι να γίνουν σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», πρόσθεσε, απαντώντας στο πλήθος που φώναζε ρυθμικά «Τζιχάντ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Ο Μπιν Λάντεν έζησε στο Σουδάν για πέντε χρόνια, από το 1991 έως το 1996. Πολλοί Σουδανοί εξακολουθούν να έχουν θετικές αναμνήσεις από την παραμονή του στη χώρα, επειδή έκανε επενδύσεις και αντιστάθηκε στις ΗΠΑ, όταν επέβαλαν κυρώσεις στο Σουδάν και βομβάρδισαν, το 1998, τη φαρμακοβιομηχανία Ελ Σίφα στο Χαρτούμ, με το αιτιολογικό ότι παρασκεύαζε χημικά όπλα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook