Το 2016 αναμένεται να είναι έτοιμο το πρωτότυπο ενός υποβρύχιου, μικρού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, το οποίο αναπτύσσουν στη Γαλλία τα στρατιωτικά ναυπηγεία DCNS, σε συνεργασία με τον γαλλικό γίγαντα της πυρηνικής ενέργειας Areva.

Ο αντιδραστήρας Flexblue, ένας μεταλλικός κύλινδρος μήκους περίπου 100 μέτρων, είναι σχεδιασμένος να ποντίζεται σε βάθος 60 έως 100 μέτρων, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές.

Όπως αναφέρει η DCNS σε ανακοίνωσή της, το πρόγραμμα Flexblue ξεκίνησε ως απάντηση στις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια.

Οι υποβρύχιοι αντιδραστήρες θα ήταν πιο ασφαλείς και λιγότερο ευάλωτοι σε τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικές καταστροφές, υποστήριξε ο Πατρίκ Μπουασιέ, διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Usine Nouvelle.

«Ο αντιδραστήρας θα προσέφερε ασφαλή, ανταγωνιστική ενέργεια και δεν θα εξέπεμπε καθόλου άνθρακα» δήλωσε ο Μπουασιέ, αναφερόμενος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Η Γαλλία καλύπτει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από μερικές δεκάδες πυρηνικούς αντιδραστήρες σε όλη τη χώρα. Εξάγει επίσης αντιδραστήρες και πυρηνική τεχνογνωσία σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη του πρωτότυπου του υποβρύχιου συστήματος προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2013 σε συνεργασία με την Areva, την επίσης γαλλική EDF και τη Γαλλική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook