Το οριστικό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία ζητούν οι μέτοχοι πέντε εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, σύμφωνα με το ΝΗΚ.

Το ίδιο δημόσιο δίκτυο, μετέδωσε ότι περίπου 400 μέτοχοι της Tokyo Electric Power Co (TEPCO), η οποία διευθύνει τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊιτσι υποστήριξαν την πρόταση αυτή. Επειτα εξάλλου από τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου, ο εν λόγω σταθμός υπέστη βλάβες και έκτοτε αντιμετωπίζει διαρροή ραδιενεργού υλικού.

Το NHK δεν διευκρίνισε αν αυτοί που υπέβαλαν την πρόταση για το κλείσιμο των σταθμών βρίσκονται μεταξύ των σχεδόν 4.500 θεσμικών μετόχων της TEPCO ή των περισσότερων από 596.000 ιδιωτών επενδυτών της.

Επιπλέον, το ΝΗΚ πρόσθεσε ότι και οι μέτοχοι τουλάχιστον τεσσάρων άλλων μεγάλων εγκαταστάσεων έχουν υποβάλει παρόμοιες προτάσεις ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας είναι πολύ μεγάλοι για να μπορεί να τους χειριστεί μία εταιρεία μόνη της.

Οι μέτοχοι ζήτησαν επίσης από την TEPCO να σταματήσει τις επενδύσεις σε εργοστάσιο επεξεργασίας καυσίμων στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε παράλληλα το πρακτορείο Jiji.

Σήμερα μάλιστα αποκαλύφθηκε ακόμη ότι το σύστημα ελέγχου στον Φουκουσίμα Νταϊίτσι κατέρρευσε όταν σημειώθηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στον εν λόγω σταθμό, προκαλώντας τη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ψύξης. Αποτέλεσμα, οι αρχές να μην έχουν στη διάθεσή τους ζωτικές πληροφορίες για την χαρτογράφηση της μόλυνσης από ραδιενέργεια.

Η απώλεια των στοιχείων από το Σύστημα Υποστήριξης της Αντίδρασης σε καταστάσεις Εκτακτης Ανάγκης (ERSS) είναι πιθανόν να ευθύνεται και για την καθυστέρηση της εντολής εκκένωσης γύρω από τον σταθμό αυτόν, ο οποίος βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο, μετέδωσε επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις εξαιτίας της μη έγκαιρης χαρτογράφησης της πιθανούς μόλυνσης αλλά και επειδή δεν κοινοποίησε την πληροφορία αυτή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook