Ένας φοιτητής σκοτώθηκε σε συγκρούσεις υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι και δυνάμεων ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου την Πέμπτη, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Νωρίτερα, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, προκειμένου να απωθήσουν τους φοιτητές και τους υποστηρικτές του Μόρσι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Πανεπιστήμιο.

Συνολικά, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αυστηρή ποινή που επέβαλε αιγυπτιακό δικαστήριο κατά γυναικών διαδηλωτών.

Την Πέμπτη 21 γυναίκες καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε διαδήλωση υπέρ του Μόρσι. Οι διαδηλώτριες καταδικάστηκαν σε 11 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι «υποκινήτριες» σε 15.

Για τον Μοχάμεντ Σάγεντ, που εργάζεται σε ένα καφέ του Καΐρου, «η ετυμηγορία αυτή λέει στους Αιγύπτιους: \”δεν έχετε πλέον δικαιώματα\”», ενώ για τον Γκέχαντ Γκάμαλ, που εργάζεται σε μια ασφαλιστική εταιρεία, «οι καταδίκες αυτές μας γυρνούν πίσω στην εποχή του Μουμπάρακ, όταν καταπατούνταν τα πολιτικά δικαιώματα».

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά το νόμο που ψηφίστηκε την Κυριακή, ο οποίος απαγορεύει τις διαδηλώσεις χωρίς άδεια της αστυνομίας και όσοι τον παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Ο νόμος έχει προκαλέσει κύμα οργής στην Αίγυπτο. Πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινήματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ποινικοποιήσει όλες τις μορφές ειρηνικών δημόσιων συναθροίσεων και ποινικοποιεί την καταστολή.

Ο νόμος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των τάξεων των υποστηρικτών του στρατού και των ακτιβιστών του υπερασπίζονται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, οι οποίοι έκριναν μέχρι εκείνη την στιγμή ότι οι στρατιωτικοί ήταν το μικρότερο κακό έπειτα από ένα έτος προεδρίας του Μόρσι.

Την Πέμπτη η αιγυπτιακή δικαιοσύνη αθώωσε τρεις πρώην αξιωματικούς της αστυνομίας που κατηγορούνταν ότι υπέβαλαν σε βασανιστήρια πέντε ισλαμιστές κρατούμενους υπό την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2011.

Οι τρεις πρώην αξιωματικοί της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Αιγύπτου κατηγορούνταν ότι ξυλοκόπησαν, βασάνισαν με ηλεκτροσόκ και στέρησαν την τροφή σε πέντε κρατούμενους προκειμένου να αποσπάσουν τις ομολογίες τους στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούσαν ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Πλέον, εκτός από τους τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταδικάζουν εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες την αιματηρή καταστολή που έχει στόχο τους υποστηρικτές του Μόρσι, κάποιοι Αιγύπτιοι καταγγέλλουν επάνοδο σε μια αυταρχική εξουσία, σχεδόν τρία χρόνια μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook