Η ευρωζώνη μπορεί να βιώσει την τρίτη ύφεση σε διάστημα 6 ετών το 2014, αν η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών επιβραδυνθεί περισσότερο των εκτιμήσεων, δήλωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της S&P.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNBC, ο Jean Michael Six, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, δήλωσε πως οι αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτή της Τουρκίας και της Βραζιλίας είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες στις πολιτικές των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου και ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξής τους θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την ευρωζώνη.

«Ένα εξωτερικό σοκ, για παράδειγμα, από μια μεγαλύτερη των εκτιμήσεων επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναδυόμενων χωρών, θα μπορούσε να οδηγήσει την ευρωζώνη σε μια κατάσταση υποχώρησης της ανάπτυξης ρίχνοντάς την στην τρίτη κατά σειρά ύφεση σε 6 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Six σε ενημέρωση Τύπου στο Λονδίνο.

Το στέλεχος της S&P ανέφερε μάλιστα πως ο πιθανότερος κίνδυνος των αναδυόμενων αγορών για την ευρωζώνη προέρχεται από την Τουρκία, την Βραζιλία, την Ινδία, την Αφρική και την Ινδονησία χαρακτηρίζοντάς τες ως την «εύθραυστη πεντάδα». Τα μεγάλα τους ελλείμματα και το γεγονός ότι είναι ευάλωτες στις διεθνείς κεφαλαιακές ροές τις καθιστά εξαιρετικά εκτεθειμένες σε ενδεχόμενο περιορισμό της ρευστότητας από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, εξήγησε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η ευρωζώνη προσπαθεί να ανακάμψει από την διπλή ύφεση που ξεκίνησε το 2009 και επανήλθε στο 2012. Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η οικονομία της περιοχής συνεχίζει να συρρικνώνεται το 2013.

Μια νέα διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το 2014 θα είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Six, ο ήδη χαμηλός πληθωρισμός των χωρών του ενιαίου νομίσματος που τώρα διαμορφώνεται στο 0,7%, να μετατραπεί σε αποπληθωρισμό.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook