Το Αφγανιστάν είναι η χειρότερη περιοχή του κόσμου για τις μητέρες, σύμφωνα με μια έρευνα για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες και παιδιά σε διάφορες χώρες η οποία δόθηκε την Τρίτη (3/5) στη δημοσιότητα και φέρνει τη Νορβηγία στην πρώτη θέση της κατάταξης.

Το Αφγανιστάν μαζί με εννέα άλλες χώρες καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις του \”Δείκτη Συνθηκών Ζωής Μητέρων\” της μη κυβερνητικής οργάνωσης \”Σώστε τα παιδιά\”.

Στις χώρες αυτές – Νίγηρας, Γουινέα-Μπισάου, Υεμένη, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Μάλι, Σουδάν και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Αφγανιστάν–οι μητέρες και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν \”δύσκολες συνθήκες\”.

Ένα στα έξι παιδιά πεθαίνει προτού κλείσει τα πέντε χρόνια του, ενώ ένα στα τρία υποφέρει από υποσιτισμό. Οι μισοί από τους γονείς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Οι δέκα καλύτερες χώρες για τις μητέρες και τα παιδιά είναι κατά σειρά η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Στη Νορβηγία έμπειρο ιατρικό προσωπικό είναι \”παρών\” σε κάθε τοκετό, ενώ στο Αφγανιστάν μόνο το 14% των τοκετών γίνονται με τη βοήθεια γιατρού.

Το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας στη Νορβηγία είναι 83 χρόνια ενώ στο Αφγανιστάν μόλις 45.

Τουλάχιστον οκτώ στις δέκα Νορβηγίδες χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης και μόνο μία στις 175 κινδυνεύει να χάσει το παιδί της πριν κλείσει τα 5 χρόνια του. Αντιθέτως στο Αφγανιστάν ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει προτού φτάσει τα 5.

Οι ερευνητές της οργάνωσης κατέγραψαν τις συνθήκες ζωής μητέρων και παιδιών σε 164 χώρες.

Η Γερμανία, η Ισπανία και η Βρετανία κατατάσσονται στην 11η, 12η και 13η θέση. Η Ελβετία είναι 14η, ο Καναδάς 20ός και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 31η θέση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook