Η Πολεμική Αεροπορία και η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ''ΖΕΥΣ'', συμμετέχει στον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. 

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου όλοι οι επισκέπτες στο παλιό λιμάνι των Χανίων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ακόμα εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη του F-16 SOLO DISPLAY.

Η επίδειξη αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 μ, δηλαδή αμέσως μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Φρούριο Φιρκάς και είναι βέβαιο πως θα καθηλώσει τους πάντες.Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς"H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" (F-16 Demo Team) αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ελληνικής κοινωνίας ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+.

Το αεροσκάφος F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το ύψος βάσης των νεφών που υπάρχουν στην περιοχή επίδειξης, να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών: Ένα Υψηλό (High), ένα Μεσαίο (Low) και ένα Χαμηλό (Flat). Για την εκτέλεση του προγράμματος επίδειξης το αεροσκάφος πετά χωρίς εξωτερικά φορτία (καθαρή διαμόρφωση) ή μπορεί να φέρει τις Σύμμορφες Δεξαμενές Καυσίμου (Conformal Fuel Tanks-CFT's). Το Ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης με διαμόρφωση CFT. Η μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 0.94 Mach, ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3. Κάθε πτήση επίδειξης πληρεί όλα τα διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας Πτήσεων που ορίζονται από το ΝΑΤΟ, τον ICAO, τον JAA και την FAA.Ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Ανδρουλάκης είναι ο Επικεφαλής της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 και Ιπτάμενος του Προγράμματος Επίδειξης.

Στο Προσωπικό Υποστήριξης συμμετέχουν οι Σμηναγοί : Γεώργιος Χατζόπουλος, Νικόλαος Δανιάς, Γεώργιος Παπαδάκης, Εμμανουήλ Παπαδάκης, Χαρίλαος Νίκου.

Στο Τεχνικό Προσωπικό συμμετέχουν οι Αρχισμηνίες : Χριστόδουλος Καλούδης, Γεώργιος Γραμμουστιάνος, Δημήτρης Παπαλάμπρος και ο Επισμηνίας Γεώργιος Κολάκης.Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]