Ερωτήσεις για τις σχέσεις με την τρόικα και τις ενδεχόμενες πιέσεις που πιθανός ασκήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις όποιες αποφάσεις για τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων έχει αποστείλει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαντήσεις πρόκειται να αποσταλούν στο Ευρωκοινοβούλιο εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Στο εν λόγω ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται εννέα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της τρόικας και τη σχέση της με τις ελληνικές Αρχές, αλλά και το σχεδιασμό και τη διαδικασία υιοθέτησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Τα ερωτήματα επικεντρώνουν στο ενδεχόμενο δυσλειτουργικής λήψης αποφάσεων σε θέματα διαφάνειας, αλλά και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Το βασικό ζητούμενο είναι το πόσο μεγάλο ήταν περιθώριό της Ελλάδας όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση ο μόνος εκ των ερωτηθέντων που έχει παρακολουθήσει εξ αρχής τις διαβουλεύσεις με την τρόικα είναι ο Γ. Προβόπουλος, καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας ανέλαβαν τον Ιούνιο του 2012 και διαχειρίσθηκαν το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης και όχι το πρώτο, το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως «αποτυχημένο» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σημασία έχει και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση καλείται να αξιολογήσει τη συμπεριφορά της τρόικα σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται σε σημείο καμπής με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να αρνούνται να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν πρώτα δεν γεφυρωθεί το «χάσμα» και δεν κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου θα συντάξει έκθεση – πόρισμα για το ρόλο της τρόικας στις χώρες που τελούν σε προγράμματα στήριξης την οποία και θα υποβάλει στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 17 Δεκεμβρίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook