Τέλη Νοεμβρίου και χριστουγεννιάτικο πνεύμα έχει κατακλύσει για τα καλά όλες τις μητροπόλεις του κόσμου, δημιουργώντας μια παραμυθένια ατμόσφαιρα με χιλιάδες λαμπάκια να φωτίζουν τους δρόμους και στολισμένες βιτρίνες να μεταφέρουν τη γιορτινή διάθεση.

Ποιες είναι όμως οι πόλεις που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να κάνει τα χριστουγεννιάτικα ψώνια του; Το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο CNN συμβουλεύτηκε εμπειρογνώμονες της μόδας και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για το καλύτερο χριστουγεννιάτικο shopping!

Μάλιστα, για πιο έγκυρα αποτελέσματα έθεσε τέσσερα κριτήρια και στη συνέχεια βαθμολόγησε την κάθε πόλη, από το ένα μέχρι το δέκα για την κάθε κατηγορία, αναδεικνύοντας την κορυφαία επιλογή. Συγκεκριμένα τα κριτήρια είναι:

1. Μετακινήσεις: Ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς , προσιτές τιμές και διαθεσιμότητα των ταξί, χρόνος μεταφοράς.

2. Αξία: Ευκαιρίες, εκπτώσεις και μέση τιμή πώλησης προϊόντων.

3. Ποικιλία: Αριθμός διαθέσιμων εμπορικών σημάτων, φάσμα αγορών, ποσότητα ακριβών καταστημάτων, πολυκαταστήματα, μπουτίκ και vintage καταστήματα και υπαίθριες αγορές.

4. Εμπειρία: Ομορφιά της πόλης, ποιότητα της διακόσμησης των καταστημάτων, φιλικότητα και η ικανότητα του προσωπικού, επιλογές για φαγητό και διαμονή.

Δείτε την αξιολόγηση των 12 καλύτερων πόλεων…

12. Σεούλ

\"\"

Μετακινήσεις: Αξία: Ποικιλία: Εμπειρία: Σύνολο: 21

Η Νότια Κορέα έχει ένα σοβαρό εθιμό στα ψώνια, αφού σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν περισσότερες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, ανά άτομο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα το 2011. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να δέχονται πληρωμή με πιστωτική κάρτα, ανεξάρτητα από το ποσό της συναλλαγής. Άρα η φράση «Μόνο μετρητά, παρακαλώ» είναι παράνομη.

Αυτό μεταφράζεται σε μια πρωτεύουσα γεμάτη με καταστήματα διαφόρων τύπων και μεγεθών, από πολυκαταστήματα πολυτελείας μέχρι μοντέρνες υπαίθριες αγορές. Ενώ οι μάρκες του εξωτερικού φαίνεται να μην εντυπωσιάζουν τους ντόπιους, οι συνοικιακές μπουτίκ είναι στυλάτες και οικονομικές. Η πόλη επίσης συνδυάζει πολύ σωστά το παλιό με το νέο, σύμφωνα με τον δείκτη Shopper Globe, που προτείνει την υπαίθρια αγορά της Σεούλ και τις αγορές Namdaenum και Gyeongdong, ως τις ιδανικές επιλογές για αγορές παραδοσιακών προϊόντων.

Διευθύνσεις:

– Το εμπορικό κέντρο της Σεούλ Doota, 18-12 Euljiro 6 – ga, Jung – Gu. Ανοικτά Τρίτη-Σάββατο 10:30 – 17:00, Κυριακή 10:30- 23:00.

– Lotte Department Store, 1 Sogong – dong , Jung – Gu. Ανοικτά καθημερινά 10.30 – 20:00 Garosugil, Sinsa – dong , Gangnam -gu, προσβάσιμο μέσω του μετρό από το σταθμό Sinsa (μετρό γραμμή 3)

– 10 Corso Como, B1F Trinity Building, 79 Cheongdam – dong , Gangnam – Gu

11. Μιλάνο

\"\"

Μετακινήσεις: Αξία: Ποικιλία: Εμπειρία: Σύνολο: 22

Η πόλη που φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας, όπως Prada, Dolce & Gabbana και Versace, διαθέτει μερικά από τα πιο πολυτελή καταστήματα. Από τις πιο όμορφες, αν και ακριβές, εμπειρίες shopping θα απολαύσετε στο Quadrilatero della Moda ή Quadrilatero d\’ Oro, που οι λάτρεις της μόδας θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική συνοικία μόδας του κόσμου.

Οι πεζόδρομοι της πόλης είναι γεμάτοι κοσμηματοπωλεία, μπουτίκ και πολυτελή καταστήματα. Θα βρείτε την τελευταία λέξη της μόδας, αλλά ευτυχώς για εσάς που αγαπάτε τις υπαίθριες αγορές, θα βρείτε πολλά σημεία outlet με μεγάλες εκπτώσεις σε ρούχα και παπούτσια περσινής σαιζόν. Το Il Salvagente, είναι το πιο γνωστό και το πιο καθιερωμένο outlet του Μιλάνου, έχει τρεις ορόφους με εκπτώσεις έως 60 %, με τα προϊόντα άψογα οργανωμένα ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα.

Διευθύνσεις:

– Quadrilatero d\’ Oro , μεταξύ των οδών Montenapoleone, Borgospesso, della Spiga και Andrea

– Il Salvagente, Via Fratelli Bronzetti 16. Ανοικτά Δευτέρα 15:00-19:00, Τρίτη-Σάββατο , 10:00- 19:00

10. Μαδρίτη

\"\"

Μετακινήσεις: Αξία: Ποικιλία: Εμπειρία: Σύνολο: 23

Η Μαδρίτη κατατάσσεται στην τρίτη θέση για τις καλύτερες τιμές της σε είδη πολυτελείας. Αν ψάχνετε για μοναδικά κομμάτια, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Capas Seseña.Το κατάστημα, που ιδρύθηκε το 1901, πωλεί παραδοσιακά μάλλινα και βαμβακερά πανωφόρια για άνδρες και γυναίκες. Το πελατολόγιο του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Pierce Brosnan και τη Χίλαρι Κλίντον.

Στο Casa de Diego θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από σουβενίρ, διακοσμητικά, ακόμα και καστανιέτες. Αλλά αυτό που πραγματικά θα θελήσετε να πάρετε είναι μια ομπρέλα – έργο τέχνης με ανάγλυφη ασημένια λαβή (325 ευρώ).

Διευθύνσεις:

– Capas Seseña, Calle de la Cruz, 23. Ανοικτά Δευτέρα-Παρασκευή 9:00- 14:00 και 17:00- 20:15, Σάββατο 10:00- 14:00 και 16:00-20:00.

– Casa de Diego, Puerta del Sol, 12. Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο 09:45 – 20:00

9. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

\"\"

Μετακινήσεις: Αξία: Ποικιλία: Εμπειρία: Σύνολο: 24

Ένα μικροσκοπικό βασίλειο, το εμπορικό κέντρο Dubai Mall είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο σε συνολική έκταση, με θεματικά πάρκα, έναν καταρράκτη, θεαματικά σιντριβάνια, ολυμπιακών διαστάσεων παγοδρόμιο, ενυδρείο και εμπορικά κέντρα μέσα στο εμπορικό κέντρο , όπως η Galeries Lafayette από τη Γαλλία και το πρώτο Bloomingdale έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν αυτό δεν σας αρκεί, υπάρχει και το Mall of the Emirates, το πρώτο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο στη Μέση Ανατολή. Το εμπορικό κέντρο Dubai Mall φιλοξενεί, επίσης, το ετήσιο φεστιβάλ αγορών του Ντουμπάι, που διοργανώνεται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια του θα βρείτε εκπτώσεις που φτάνουν έως και 70% σε όλα τα είδη. Για το 2014 το φεστιβάλ ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

Διευθύνσεις:

– Dubai Mall , Doha Street, Dubai. Ανοικτά Δευτέρα-Τετάρτη και Σάββατο έως Κυριακή 10:00-22:00 και Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-23:30

– Mall of the Emirates , Al Barsha 3, Ανοικτά Κυριακή έως Τετάρτη 10:00- 22:00 και Πέμπτη -Σάββατο 10:00-24:00

8. Βιέννη

\"\"

Μετακινήσεις: Αξία: Ποικιλία: Εμπειρία: Σύνολο: 25

Μπορεί η Βιέννη να θεωρείται μια «δύσκολη» πόλη για ψώνια, κυρίως γιατί τα καταστήματα της κλείνουν νωρίτερα από τις άλλες πόλεις, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει μερικές από της καλύτερες τιμές στην Ευρώπη και μάλιστα είναι στη δεύτερη θέση για το σύνολο του κόστους των ειδών πολυτελείας.

Στην ιστορική αγορά Naschmarkt, οι καταναλωτές θα ανακαλύψουν περίπου 120 σημεία πώλησης τροφίμων, από Kaiserschmarrn (τηγανίτες) και palatschinke (κρέπες), μέχρι σπάνια τυριά και φρέσκα θαλασσινά. Την περίοδο των Χριστουγέννων στολίδια από γυαλί και γιορτινά λαμπάκια δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Διευθύνσεις:

– Naschmarkt. Ανοικτά Δευτέρα έως Παρασκευή 6:00-19:00, Σάββατο 6:00-18:00

– Χριστουγεννιάτικη Αγορά από 17 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου.

– Rathausplatz. Ανοικτά Κυριακή έως Πέμπτη 10:00-21:00 και Παρασκευή-Σάββατο 10:00-22:00

7. Μπουένος Άιρες

\"\"

Μετακινήσεις: Αξία: Ποικιλία: Εμπειρία: Σύνολο: 27

Ο διάχυτος ερωτισμός της Αργεντινής δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και τα ψώνια. Πράγματι ο τρόπος που θα κάνετε τα ψώνια σας, λειτουργεί πολλές φορές έτσι, ειδικά αν θέλετε να αγοράσετε ένα καλό δερμάτινο σε προσιτή τιμή.

Το Mocasines Guido άνοιξε το 1952 στο Μπουένος Άιρες και πουλάει δερμάτινα παπούτσια για τους άνδρες. Σήμερα θα βρείτε τρία καταστήματα στην πόλη. Ο Calle Murillo είναι ένας δρόμος με καταστήματα δερμάτινων ειδών που προσφέρουν, επίσης, υπηρεσίες ραπτικής. Το κατάστημα Murillo 666 είναι ίσως το πιο γνωστό, αλλά στην περιοχή θα βρείτε περίπου 50 ακόμα παρόμοια μαγαζιά, ότι πρέπει για παζάρια.

Διευθύνσεις:

– Moscasines Guido , Rodríguez Peña 1290, Ανοικτά Δευτέρα-Παρασκευή 9:30- 19:30 και Σάββατο 09:30- 13:00

– Murillo 666, Murilla 66, Villa Crespo, Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο 9:30- 20:00 και Κυριακή 10:00 19:00

6. Χονγκ Κονγκ

\"\"

Μετακινήσεις: 10 Αξία: Ποικιλία: Εμπειρία: Σύνολο: 28

Οι υπάλληλοι στα καταστήματα της πόλης είναι πολύ φιλικοί και βοηθητικοί, σε τέτοιο βαθμό που είναι ικανοί να σας ακολουθήσουν μέχρι να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Μπορεί να σας ακούγεται ενοχλητικό, αλλά πολλές φορές είναι και πρακτικό, ειδικά αν καταφέρετε να κάνετε ένα καλό παζάρι.

Σύμφωνα με το Global Shopper City Index, το 87% των τουριστών, που επισκέπτονται την πόλη, ψωνίζουν και το 76% των τουριστών που αγαπούν τα ψώνια εξέφρασαν την άνω του μέσου όρου ικανοποίηση τους για το value for money το 2011. Δεν μας εκπλήσσει που το Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει επίσης τον τίτλο της καλύτερης ασιατικής πόλης για ψώνια.

Αν θέλετε μια γεύση από τοπικό χρώμα, επιλέξτε τις μικρές μπουτίκ. Το κατάστημα Fang Fong Projects διαθέτει μοντέρνα ρούχα της ομώνυμης μάρκας με καλόγουστες ασιατικές πινελιές. Οι διασημότητες πάντως συχνάζουν στο KniQ.

Διευθύνσεις:

– KniQ Shop 4Β, Vienna Mansion , 55 Paterson Street, Causeway Bay. Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο 14:00-20:00 και την Κυριακή 14:00-21:00

– Fang Fong Projects , 67Α Peel Street, Central. Ανοιχτό καθημερινά 14:00-20:00

5. Παρίσι

\"\"

Μετακινήσεις: 6 Αξία: 6 Ποικιλία: 8 Εμπειρία: 9 Σύνολο: 29

Τα καλύτερα καταστήματα του Παρισιού δεν πωλούν ρούχα. Πωλούν τρόπο ζωής. Στο Merci θα βρείτε μια επιλογή επώνυμων προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία των εντελώς άχρηστων, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα επιθυμητών αγαθών. Στεγάζεται σε έναν ευάερο και αόριστα βουκολικό χώρο, που περιλαμβάνει ένα μεταχειρισμένο βιβλιοπωλείο, ανθοπωλείο και καφέ. Παράλληλα, εκτός από καλλυντικά, διαθέτει ενδύματα από την Stella McCartney και τον Yves St Laurent, συχνά σε πολύ καλές εκπτώσεις.

Το Colette προσφέρει μειωμένες τιμές σε επώνυμα προϊόντα. Και, φυσικά, υπάρχει η αγία τριάδα στα παριζιάνικα πολυκαταστήματα! Το Le Bon Marché από το 1850, είναι διάσημο για το τμήμα με το γκουρμέ φαγητό, το Printemps έχει το μεγαλύτερο τμήμα ομορφιάς του κόσμου και η περίφημη Galeries Lafayette στεγάζεται σε ένα art nouveau επταώροφο κτίριο, ενώ διαθέτει έναν ολόκληρο όροφο αφιερωμένο στα εσώρουχα. Κάθε Παρασκευή στις 15:00 διοργανώνονται επιδείξεις μόδας με ελεύθερη είσοδο και σχολιασμό στα αγγλικά. Για κράτηση στείλτε email στο welcome@galerieslafayette.com.

Διευθύνσεις:

– Le Bon Marché, 24, rue de Sèvres, έβδομο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-20:00 και Πέμπτη-Παρασκευή 10:00- 21:00

– Printemps, 64, boulevard Haussmann, ένατο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο 9:30-19:00 και την Πέμπτη 9:30-22:00

– Galeries Lafayette, 40, boulevard Haussmann, ένατο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα-Τετάρτη, Παρασκευή-Σάββατο 9:30- 20:00 και Πέμπτη 9:30- 21:00

– Merci, 111, boulevard Beaumarchais, τρίτο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα έως Σάββατο 10:00- 19:00

Colette, 213, rue St.- Honoré, πρώτο διαμέρισμα. Ανοικτά Δευτέρα έως Σάββατο 10:00- 19:00

4. Κουάλα Λουμπούρ

\"\"

Μετακινήσεις: Τιμή: 10 Ποικιλία: Εμπειρία: Σύνολο: 30

Μερικές φορές το μεγαλύτερο είναι πραγματικά καλύτερο και αυτή είναι η λογική των καταναλωτών στην Κουάλα Λουμπούρ. Εδώ θα βρείτε τρία από τα δέκα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του 1 Utama, το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο με περισσότερα από 650 καταστήματα, εγκαταστάσεις αναρρίχησης, έναν τεράστιο κήπο στον τελευταίο όροφο με 500 είδη εξωτικών φυτών και ένα εσωτερικό τροπικό δάσος με λίμνες και ενυδρείο γλυκού νερού. Το εντυπωσιακό σκορ της Κουάλα Λουμπούρ προέρχεται από το συνδυασμό καταστημάτων υψηλής ποιότητας, προσιτών τιμών και αξιόπιστων πωλήσεων.

Διευθύνσεις:

– 1 Utama, 1, Lebuh Bandar Utama, Ανοικτά καθημερινά 10:00- 22:00

– Quirky Brown Cow, Lot 23-1, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru. Ανοικτά από Δευτέρα έως Κυριακή 11:00- 22:00

3. Λονδίνο

\"\"

Μετακινήσεις: Αξία: Ποικιλία: 10 Εμπειρία: Σύνολο: 31

Ο δείκτης Globe Shopper City αναδεικνύει το Λονδίνο ως την κορυφαία ευρωπαϊκή πόλη για ψώνια, που ξεπερνά όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τόσο στην ποσότητα των καταστημάτων, όσο και στη διαθεσιμότητα τοπικών και διεθνών εμπορικών σημάτων.

Το πολυκατάστημα Liberty μπορεί να έχει ένα πιο παραδοσιακό εξωτερικό, αλλά το εσωτερικό του είναι σύγχρονο και δροσερό και από έξυπνα αξεσουάρ κουζίνας, μέχρι ρούχα από επιλεγμένους σχεδιαστές.

Διευθύνσεις:

– Liberty, Great Marlborough Street. Ανοικτά από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00- 22:00 και Κυριακή 12:00- 18:00 Dover Street Market 17-17

– Dover Street. Ανοικτά από Δευτέρα έως Τετάρτη 11:00-18:30 και Πέμπτη έως Σάββατο 11:00-19:00, την Κυριακή 12:00-17:00

2. Τόκιο

\"\"

Μετακινήσεις: 8 Αξία: 8 Ποικιλία: 9 Εμπειρία: 9 Σύνολο: 34

Η απόλυτη εμπειρία shopping στο Τόκιο είναι τα πολυκαταστήματα. Η παγκόσμια αλυσίδα Isetan διαθέτει ένα τεράστιο κατάστημα, που αποτελείται από οκτώ ξεχωριστά κτίρια στην περιοχή Shinjuku. Το προσωπικό μιλά άπταιστα αγγλικά, κινέζικα και κορεατικά, ενώ διατίθενται εξατομικευμένες υπηρεσίες διερμηνείας, καθώς σύμβουλοι αγορών, που θα σας συμβουλεύσουν για τα πάντα, από τα παπούτσια μέχρι ψάρια.

Η αγορά του Τόκιο είναι επίσης εκπληκτικά προσιτή, σύμφωνα με τον Globe Shopper City Index, που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση στη λίστα με τις φθηνότερες αγορές της Ασίας.

Διευθύνσεις:

– Comme des Garçons, 5-2-1 Minami – Aoyama. Ανοικτά καθημερινά 11:00-20:00

– Isetan Shijuku, 3-14-1 Shinjuku. Ανοικτά καθημερινά 10:00- 20:00

1. Νέα Υόρκη

\"\"

Μετακινήσεις: 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook