Παραπλανητικά προϊόντα με την ονομασία «φέτα» κατακλύζουν την αυστραλιανή αγορά

Κινδυνεύει η χώρα μας να χάσει το μονοπώλιο χρήσης ονομασιών ορισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), μεταξύ των οποίων η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας, όπως προειδοποιεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Η ΚΕΕ έστειλε σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ζητώντας τους, σε συνεργασία με τους ομολόγους τους της ΕΕ, να αποτρέψουν την επικύρωση της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, με την οποία τίθεται σε αμφιβολία ο θεσμός.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μίχαλος επισημαίνει ότι τα επιμελητήρια αντιτίθενται πλήρως στην επικείμενη υπογραφή συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την οποία θα επιτραπεί η ουσιαστική εκχώρηση του ονόματος ελληνικών προϊόντων σε άλλες χώρες «και παρακαλούμε όπως -σε συνεργασία µε τους ομολόγους σας των λοιπών μεσογειακών χωρών- αποτρέψετε την επικύρωση της Συμφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το Δεκέμβριο του 2013, διότι θίγονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και πολύ σύντομα και τα προϊόντα ΠΟΠ των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών».

Εξάλλου, στην επιστολή σημειώνεται: «Παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως η τελική επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας θα προσφέρει εν γένει σημαντικές ευκαιρίες στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών- επενδύσεων, είμαστε εξίσου βέβαιοι ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα, δεδομένου ότι η χώρα μας κινδυνεύει να απολέσει το μονοπώλιο χρήσης ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα οποία αποτελούν στοιχεία της Ελληνικής παράδοσης.

Το Νομικό Καθεστώς των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης σε πολλά γνήσια Ελληνικά Προϊόντα (τυρί φέτα, ελιές καλαμών κ.ά.), έχει κατ\’ επανάληψη παραβιαστεί, κυρίως στο χώρο της ΕΕ και η επικύρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει γι\’ αυτά τη χαριστική βολή».

Στο πλαίσιο αυτό αποστέλλεται συνημμένα σχετικό Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ, στο Κιλκίς (22-23.11.2013), με το οποίο τα µέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, αποδοκιμάζουν ομόφωνα την τακτική αυτή και καλούν τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Όργανα όπως διαφυλάξουν τη νομιμότητα και αποκαταστήσουν άμεσα το κύρος και το θεσμό των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης.

«Πιστεύουμε -και νομίζουμε ότι και εσείς συμφωνείτε με την άποψή μας αυτή- ότι τα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης πρέπει να διαφυλαχθούν σαν θεσμός και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους, στο οποίο αναφέρεται ο θεσμός αυτός, να διατηρεί και να προασπίζει τα προϊόντα του τα οποία καλύπτονται από τον εν λόγω χαρακτηρισμό. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί, ότι -σε περίπτωση ολοκλήρωσης μιας τέτοιας συμφωνίας- εκχωρείται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας σε παραγωγούς άλλων χωρών, εξέλιξη που επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και κατ\’ επέκταση της ίδιας της παραγωγής της ΕΕ» όπως καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook