Για ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της Κομισιόν, σε μια κίνηση που ίσως σηματοδοτήσει, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, την καθυστέρηση καταβολής της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, υποστηρίζουν ότι η ακύρωση οφείλεται στην αποτυχία της Ελλάδας να εκπληρώσει κάποιες από τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

Ερωτηθείς αν η ακύρωση της επίσκεψης σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα καταστεί δυνατή η έγκριση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος απάντησε μέσω e-mail: «Σωστά».

Την ίδια ώρα, δε, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία απόφαση για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών της Τρόικας στην Ελλάδα».

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα, Ρεν, Λαγκάρντ και Τόμσεν

Για τα προβλήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα μίλησαν το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεδιάσκεψη οι κύριοι Στουρνάρας, Ρεν, Λαγκάρντ και Τόμσεν. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα της διαπραγμάτευσης.

Με τα ως τώρα δεδομένα όμως, και καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ένα βαρύ πρόγραμμα στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού και της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, διαφαίνεται πως ίσως αναβληθεί έως και μία εβδομάδα η έλευση της ομάδας Τόμσεν στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.

Η τρόικα δεν θα επιστρέψει αν δεν είναι έτοιμη μια συμφωνία

Πληροφορίες που δημοσιεύει την Παρασκευή η Καθημερινή αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Όλι Ρεν πιέζουν ώστε η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, υπερβαίνοντας τις υφιστάμενες διαφορές σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις.

Όπως γράφει σχετικά, οι κ.κ. Λαγκάρντ και Ρεν μετέφεραν πως η τρόικα «δεν θα έλθει για τρίτη φορά εάν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη», ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση για συμφωνία.

Στην τηλεδιάσκεψη, μάλιστα, φέρεται να στάλθηκε το μήνυμα στην Ελληνική πλευρά ότι οι ελεγκτές δεν επιστρέψουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Η πληροφορία αυτή, πάντως, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται από το υπ. Οικονομικών.

Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος θα αξιολογήσουν την ομάδα Τόμσεν

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών πάντως, η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι κύριοι Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος για τα «παράπονα» της Αθήνας για τη στάση των ελεγκτών (δηλαδή των κυρίων Τόμσεν,Μαζούχ, Μορς και της … παρέας τους) κατά την διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού Προγράμματος. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο εστάλη και σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.


protothema.gr