Τελευταία ενημέρωση: 21:20

Με τον πρώτο κρητικό Πρόεδρο της Βουλής τα τελευταία 100 χρόνια, τον κ. Βαγγέλη Mεϊμαράκη, ξεκίνησαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Λίγο μετά τις 19:45, στο βήμα της αίθουσας του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος»  ανέβηκε ο Πρόεδρος της Βουλής για να εκφωνήσει τον πανηγυρική πρώτη ομιλία, η οποία ήταν γεμάτη συμβολισμούς και αναφορές στη σημερινή πολιτική κατάσταση, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Ν.Δ κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

\"\"

Το κοινοβούλιο και σήμερα έχει γκρίζα εικόνα όπως και τότε

Ο κ. Μειμαρακης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε την μεγάλη πολιτική εμβέλεια του Βενιζέλου και την σημασία αλλά και την προσπάθεια που κατέβαλε για την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης, ότι εκείνη την εποχή συγκρίνοντας με το σήμερα, πάρθηκαν αποφάσεις που ήταν αντιδημοφιλείς αλλα στην διάρκεια του χρόνου απέδωσαν καρπούς για το σύνολο της κοινωνίας.

\"\"

Επίσης ανέφερε ότι σήμερα όπως και τοτε το ελληνικό κοινοβούλιο εχει μια γκρίζα εικόνα απο μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών, που καλύπτεται απο το υπόλοιπο σύνολο των μελών του Κοινοβουλιου που εχουν ήθος.

\"\"

Μάλιστα έδωσε σαν παράδειγμα τον επίτημο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτακη, ως παράδειγμα πολιτικού, με ήθος και αξιες.

Όλοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: \”Είμαι σίγουρος ότι και σήμερα πάλι θα προσπαθησουμε ενωμένοι και θα πετύχουμε αυτά που απαιτούνται\” καταλήγοντας:

\”Θέλω να μεταφέρω τους χαιρετισμούς, τους πατριωτικούς και εθνικούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού με τον οποίο συνομίλησα και ήθελε να είναι παρόν για τα 100 χρόνια της Ένωσης και να σας πω ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο με σεβασμό,  στέκεται και χαιρετίζει την ιστορία των 100 ετών ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα\”.

Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μεϊμαράκη


Πολλοί πέθαναν με την \”Ένωση\” στα χείλη τους

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος σημείωσε ότι \”για εμάς τους Κρητικούς ή Ένωση ήταν ένα όνειρο, το οποίο ποτέ δεν εγκαταλείψαμε\”, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά στον αείμνηστο κύπριο πολιτικό  Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος είχε πει:

\”Οι Κρήτες περνούν τους Κυπρίους. Οι Κρήτες δεν αμφισβήτησαν ποτέ ότι αποτελούν  κομμάτι της Ελλάδας, ούτε θα το αμφισβητήσουν. Είναι ριζωμένη στην κρητική ψυχή η ένωση με την Ελλάδα, που αποτέλεσε το όνειρο πολλών γενεών, πολλοί πέθαναν με αυτά τα λόγια στα χείλη\”

Νωρίτερα στην εκδήλωση

Μετά την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη ακολούθησε η αναγόρευση σε Εταίρο του Ιδρύματος της Ελένης Μπίστικα–Κατραμοπούλου, Δημοσιογράφο εφημ. «Η Καθημερινή» και Αντιπρόεδρο Ένωσης Σμυρναίων, της Αιμιλίας Κλάδου-Μπλέτσα, Αρχιτέκτονα Μηχανικού και ομότιμο μέλος ΤΕΕ και του Δημήτρη Χαλιβελάκη, επιχειρηματία.

Η εκδήλωση, η πρώτη για αυτό το τριήμερο,  θα ολοκληρωθεί με μια σύντομη αναφορά από την μουσειοπαιδαγωγό του Ιδρύματος με θέμα «Οι εκπαιδευτικές δράσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης».

\"\"

Tης εκδήλωσης είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Μεϊμαράκη καθώς και συνέντευξη τύπου.  Ο κ. Μεϊμαράκης,  έκανε γνωστό πως το 2014 προγραμματίζονται με τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του Εθνάρχη σειρά λαμπρών εκδηλώσεων, οι οποίες με την ευκαιρία και της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τα μηνύματα και τις σκέψεις του Ελευθερίου Βενιζέλου σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

\"\"

Το παρόν την πρώτη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων, έδωσε σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου.


\"\"

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook