Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται στην Αθήνα από την επόμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αμέσως μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Λιθουανία.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο, με στόχο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει κατάληξη μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Το γεγονός μαρτυρά ότι υπάρχει ακόμη απόσταση σε βασικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο θέμα των πλειστηριασμών.

«Δεν τα βρήκαμε. Διαφέρουμε σε ορισμένα ζητήματα ακόμα» παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι, επομένως, πάμε για μετά τις 10 Δεκεμβρίου και ερωτηθείς εάν θα προλάβουμε πριν από το τέλος του χρόνου απάντησε: «Έτσι πιστεύω, ναι.»

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν τον προβληματίζει το γεγονός ότι η τρόικα ανέβαλε την επίσκεψή της στην Αθήνα, γιατί, όπως είπε «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» σε ορισμένα ζητήματα. «Είναι 2-3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά» όπως δήλωσε.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αφορούν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και στις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούνιο δεν κινδυνεύει, διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας, γιατί «έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ-πολύ μικρές διαφορές πια». Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης.

Το χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θετική αξιολόγηση της τρόικας θα οδεύσει προς έγκριση στο Eurogroup του Ιανουαρίου το νωρίτερο. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση των 4,4 δισ. ευρώ για το δ\’ τρίμηνο εφέτος.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έως την εκταμίευση των δόσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (πριν από περίπου ένα δίμηνο ανέρχονταν σε 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που είχαν σταλεί στους πολίτες) και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 1,85 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά το Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook