Οι Βρετανοί το 1960 ήταν έτοιμοι να κάνουν περαιτέρω υποχωρήσεις στο θέμα των βάσεων που θα διατηρούσαν στη Κύπρο μετά την ανεξαρτησία της, αλλά φαίνεται πως δεν ασκήθηκε η αναμενόμενη πίεση από τη Κυπριακή πλευρά.

Έγγραφα του βρετανικού υπουργείου αποικιών που αποδεσμεύτηκαν σήμερα, αποκαλύπτουν πως ο τότε κυβερνήτης της Βρετανίας στη Κύπρο Σερ Χιου Φουτ βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Γλαύκο Κληρίδη. Ο Φουτ φέρεται να διαμήνυσε στον Γλάυκο Κληρίδη ότι το Λονδίνο είχε φτάσει στα όρια των υποχωρήσεων του και δεν επρόκειτο να αποδεχθεί προτάσεις για μείωση του εδάφους που θα διατηρούσαν οι Βάσεις. Ο Γ. Κληρίδης , κατά τον Σερ Χιου Φουτ φάνηκε να τον πίστεψε και όπως σημειώνεται ήταν λογικός στις απαιτήσεις που πρόβαλε. Οι βρετανοί πρότειναν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μόνο στον τρόπο που θα παρουσιαζόταν η συμφωνία ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους κύπριους.

Το Λονδίνο αποδέχθηκε γενικώς και αορίστως την καταβολή οικονομικής βοήθειας στη Κύπρο για τη χρήση των υποδομών του κράτους από τις βρετανικές βάσεις χωρίς όμως να καθοριστεί κανένα συγκεκριμένο ποσό.

Οι Βρετανοί είχαν προσφερθεί επίσης να προσφέρουν τεχνογνωσία και για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέροντας ακόμα και εκπαίδευση στη Βρετανία.

Σε ένα από τα έγγραφα γίνεται αναφορά και στο ΑΚΕΛ το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν θεωρούσε σκληρό κομμουνιστικό κόμμα. Όπως σημείωνε – κατά τους βρετανούς- είχε εκφράσει την πρόθεση να το απογαλακτίσει από τους «μη κομμουνιστές» για να το αποδυναμώσει.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook