Έξω από το Ενετικό λιμάνι των Χανίων κατάπλευσε από τα ξημερώματα, η φρεγάτα «Αδρίας» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αύριο Κυριακή κατά την τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας στον ιστό του φρουρίου Φιρκάς αναμένεται να δώσει «βροντερό» παρόν στην κυρύφωση των εκδηλώσεων για την 100η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Οι τελικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου ξεκίνησαν χθες στο ίδρυμα Ερευνών και μελετών «Ελ.Βενιζέλος» με την πανηγυρική ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ.Βαγγέλη Μειμαράκη (δείτε εδώ).
Θα κορυφωθούν αύριο στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων με την καθιερωμένη πομπή για την μεταφορά της Ελληνικής σημαίας από τον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων στο φρούριο Φιρκάς, όπως ακριβώς είχε γίνει και πριν από 100 χρόνια, την 1η Δεκεμβρίου 1913.
Ειδικά φέτος, θα είναι πιο έντονη η παρουσία και των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο με την παρουσία της φρεγάτας «Αδρίας» , η οποία αναμένεται να ρίξει τιμητικούς κανονιοβολισμούς κατά την έπαρση της σημαίας, όσο και με την Πολεμική Αεροπορία, με την επίδειξη πτήσης αεροσκάφους F16 από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων «Ζευς» (δείτε εδώ).

\"\"

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 30 Νοεμβρίου

Στις 12 το μεσημέρι στέψη του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (πλατεία Ελευθερίας) και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων και σχολείων. 
Μετά τη στέψη, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα ανακρουστεί, από τη μουσική των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Θούριος του Εθνάρχη και ο Εθνικός Υμνος.
Το απόγευμα στις 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα “1912: Η σύγκρουση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τους Κρήτες βουλευτές”. 
Θα ακολουθήσει συναυλία από τη χορωδία Χανίων και την παιδική χορωδία του Βενιζελείου Ωδείου Κρήτης “Μεγαλυνάρι”, καντάτα αφιερωμένη στην Κρήτη και στους αγώνες του κρητικού λαού, που οδήγησαν στο πολυπόθητο γεγονός της Ενωσης (ποιητική σύνθεση: Βασίλης Χαρωνίτης, μουσική: Γιάννης Μεντζελόπουλος).

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

\"\"

Επέτειος της Ενωσης. Ορθρος και συνοδική Θεία Λειτουργία θα ψαλούν στις 7 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στις 8 π.μ. εωθινό, θα παιανίσουν οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ηχήσουν χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί.
Στις 11 π.μ. θα τελεσθεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Με τη δεύτερη αυτή συνοδική Θεία Λειτουργία, μετά την πρώτη που τελέσθηκε στις 25 Αυγούστου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, η εκκλησία της Κρήτης συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ενωση. 
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.
Στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.
Η τελετή έπαρσης της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά θα γίνει στις 11:30 π.μ.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και στην συνέχεια θα γίνει έπαρση της σημαίας.
Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, που θα γίνει παρουσίαση αναμνηστικής σειράς δύο γραμματοσήμων (πρώτη μέρα κυκλοφορίας 1 Δεκεμβρίου 2013), έπειτα στο δημαρχείο Χανίων όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος” (φωτογραφική έκθεση Περικλή Διαμαντόπουλου) και στη δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (έκθεση “Κρήτη 1913-2013”). 
Στις 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα γίνει μουσική εκδήλωση από το σώμα μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

(Φωτο: Foto Mpouzis Chania)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook