Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, κοκαίνης και κυρίως της συνθετικής – άκρως θανατηφόρας – ουσίας, φαιντανύλης, εντοπίστηκε στην κατοχή μιας 47χρονης Ελληνίδας, η οποία συνελήφθη στο Ηράκλειο, μαζί με 33χρονο, επίσης Έλληνα.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, είχαν πληροφορίες για διακίνηση στους χρήστες ναρκωτικών, της φαιντανύλης, που αποτελεί ένα συνθετικό υποκατάστατο της ηρωίνης.

Όμως μέχρι σήμερα, δεν είχε εντοπιστεί αυτή η ναρκωτική ουσία στην Κρήτη.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές, σήμερα νωρίς το πρωί μετά την άφιξη πλοίου από τον Πειραιά στο Ηράκλειο, παρακολούθησαν την 47χρονη, η οποία συναντήθηκε, σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου, με τον 33χρονο. 
Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου διενεργήθηκε έλεγχος στους συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στην κατοχή της 47χρονης :
• 144,9 γραμμάρια ηρωίνης, 
• τρείς (3) αυτοσχέδιες συσκευασίες περιέχουσες ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 62,2 γραμμαρίων,
• αυτοσχέδια συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα φαιντανύλης βάρους 40,3 γραμμαρίων, 
• το χρηματικό ποσό των εννιακοσίων τριάντα (930) ευρώ και 
• δύο κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, στην κατοχή του 33χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Από την διενεργηθείσα προανάκριση, προέκυψε ότι ο 33χρονος θα παραλάμβανε τις ναρκωτικές ουσίες από την 47χρονη. 
Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δράσης και η τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες υποθέσεις.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, ενώ οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Τι είναι η φαιντανύλη

Η διαδρομή της φαιντανύλης ξεκινάει από τις ΗΠΑ πριν από περίπου 40 χρόνια.

Είναι μια ναρκωτική ουσία που στην καθαρή της μορφή είναι 100 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη και 50 φορές απο την ηρωίνη.

Η ανάμειξή της με ηρωίνη ή κοκαΐνη τής προσδίδει τον χαρακτηρισμό «βόμβας».

Στις παρενέργειές της, η απώλεια βάρους, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Το ισχυρότατο ναρκωτικό, που οι ειδικοί ονομάζουν και «ηρωίνη των φτωχών» λόγω της φθηνότερης τιμής της, έκανε την εμφάνισή της στην  Ελλάδα  για πρώτη φορά το 2011, στην Θεσσαλονίκη και την είχαν φέρει Βούλγαροι.

Μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί στην Κρήτη, αν και υπήρχαν υποψίες πως κάποιοι – πρόσφατοι – θάνατοι τοξικομανών στο Ηράκλειο, οφείλοντο στην χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook