Με επιτυχία συνεχίζονται στα Χανιά οι τριήμερες εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Απόψε στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Παγκρήτιας Έκθεσης Ιστορικού Υλικού «1770-1913 Πορεία προς την Ένωση». Αργότερα στις Στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των οργανωτών, θα ακολουθήσει ποίημα του Βαγγέλη Κακατσάκη με τίτλο: «1η Δεκεμβρίου 2013», ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής με θέμα: «1912: Η σύγκρουση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τους Κρήτες Βουλευτές».

Θα ακολουθήσει συναυλία από τη Χορωδία Χανίων και την Παιδική Χορωδία Βενιζελείου Ωδείου που θα τραγουδήσουν το έργο «Κρήτης Μεγαλυνάρι», μία καντάτα αφιερωμένη στην Κρήτη και στους αγώνες του Kρητικού λαού, που οδήγησαν στο πολυπόθητο γεγονός της Ένωσης, σε ποιητική σύνθεση Βασίλη Χαρωνίτη και μουσική Γιάννη Μεντζελόπουλου. Αφηγήτρια θα είναι η Ρόζα Μοτάκη Κονταδάκη. Η εκδήλωση θα κλείσει με την παράδοση της υφαντής, από μετάξι, Ελληνικής Σημαίας από την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και το Λύκειο Ελληνίδων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Κυριακή ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα:

Όρθρος και Συνοδική Λειτουργία θα ψαλθούν στις 07:00 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου, Ανδρέα Νανάκη.

Στις 08:00 π.μ. εωθινό θα παιανίσουν οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ηχήσουν χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί.

Στις 11:00 π.μ. θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή για τη μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Η τελετή έπαρσης της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά θα γίνει στις 11:30 π.μ.

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Μανόλη Σκουλάκη, και στην συνέχεια θα γίνει έπαρση της Σημαίας.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων), στο Δημαρχείο Χανίων για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος” (φωτογραφική έκθεση Περικλή Διαμαντόπουλου) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (έκθεση “Κρήτη 1913-2013”).

Στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα γίνει μουσική εκδήλωση από το Σώμα Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

Ωστόσο χθες Παρασκευή σε εκδήλωση στην αίθουσα του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Επέτειο, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μειμαράκη ενώ έγινε αναγόρευση σε Εταίρους του Ιδρύματος της Ελένης Μπίστικα–Κατραμοπούλου, Δημοσιογράφο εφημ. «Η Καθημερινή» και Αντιπρόεδρο Ένωσης Σμυρναίων, της Αιμιλίας Κλάδου-Μπλέτσα, Αρχιτέκτονα Μηχανικού και ομότιμο μέλος ΤΕΕ και του Δημήτρη Χαλιβελάκη, Επιχειρηματία. Ακολούθησε σύντομη αναφορά από την μουσειοπαιδαγωγό του Ιδρύματος με θέμα «Οι εκπαιδευτικές δράσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης», η δε εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής διάκρισης σε εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους στα βιωματικά εργαστήρια – εκπαιδευτικά προγράμματα «Η πορεία προς την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο π. Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, τα Προεδρεία των Ιδρυμάτων «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», «Σταύρος Σ. Νιάρχος», εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Πριν την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ε. Κ. Βενιζέλος συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μειμαράκη ο οποίος και μετέφερε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη και τα μέλη του δ.σ. την στήριξη της Πολιτείας προς το Ίδρυμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook