Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων στα πλαίσια της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής Ημέρας ΑμεΑ διοργάνωσε σήμερα Ημερίδα με θέμα  «Η Κοινωνική Πρόνοια και η Κοινωνική Φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία στην Περιφέρεια Κρήτης σε περίοδο οικονομικής κρίσης\”

Στην ημερίδα μίλησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης για τον Κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε ότι:

«Όλοι έχουμε γνώση των δυσκολιών που βιώνει η κοινωνία μας και ιδιαίτερα οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Το κοινωνικό κράτος που αποτέλεσε μεταπολεμικά, κατάκτηση των Ευρωπαϊκών λαών συνεχώς υποβαθμίζεται.

Βασικές ανάγκες, όπως η Υγεία, η Κοινωνική Πρόνοια και η Φροντίδα, αποδυναμώνονται και συνεχώς νέες πληθυσμιακές ομάδες περιθωριοποιούνται.

Όμως, ακριβώς στις δύσκολες στιγμές δοκιμάζεται και κρίνεται όχι μόνο η ευαισθησία μας, αλλά και η ανθρωπιά μας.

Οι κοινωνίες αξιολογούνται και κρίνονται, όχι τόσο από την οικονομική τους δύναμη και την τεχνολογική τους πρόοδο, αλλά από την ποιότητα και τον τρόπο που συμπεριφέρονται στις ομάδες εκείνες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες.

Στη διάρκεια της ζωής του ο κάθε ένας είτε λόγω συγκυριών, είτε από ατυχία, είναι δυνατό να βρεθεί σε μειονεκτική θέση στον αγώνα για τη ζωή.

Τότε ακριβώς πρέπει να τίθενται σε λειτουργία οι θεσμοί εκείνοι που θα στηρίξουν τα άτομα αυτά και θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν δημιουργικά στην κοινωνία.

Η ανάγκη αυτή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πράξη φιλανθρωπίας, αλλά ως χρέος που δοκιμάζει και κρίνει τελικά την ανθρώπινη ποιότητα.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν αποδείξει ότι με την κατάλληλη υποστήριξη και εκπαίδευση, όχι μόνο είναι σε θέση να ενταχθούν κοινωνικά, αλλά και να διακριθούν και να συμβάλλουν στην παραγωγική διαδικασία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως η πλησιέστερη προς τον πολίτη Αρχή έχει αυξημένη ευαισθησία για το θέμα και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα άτομα αυτά, παρ’ ότι οι δομές και η θεσμική ευθύνη ανήκει στο κεντρικό κράτος.

Γι’ αυτό η σημερινή Δημοτική Αρχή, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πρόνοια και φροντίδα και αγωνίζεται να εξασφαλίσει όλους τους αναγκαίους πόρους.
Πόσο σημαντικό είναι το έργο μας στον τομέα αυτό, το γνωρίζετε όλοι.

Από την κατασκευή των Δημοτικών έργων, όπου προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, μέχρι την δημιουργία νέων υπηρεσιών που καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Τη δράση μας αυτή θα συνεχίσουμε και σε συνεργασία μαζί σας, θα υποστηρίζουμε κάθε πρόταση που θα συμβάλλει , ώστε τα άτομα με αναπηρία να αισθάνονται ισότιμα και ισάξια μέλη της κοινωνίας μας.

Θα φροντίσουμε επίσης, να αντιμετωπιστούν όλα τα αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν και θα ενεργοποιηθούμε με την κοινωνία για να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι δομές που είναι αναγκαίες για να καλυφθούν επαρκώς οι υπάρχουσες ανάγκες.

Γιατί μια Δημοκρατική πολιτεία και κοινωνία δεν την χαρακτηρίζουν, οι διακρίσεις, οι διαχωρισμοί, και οι αποκλεισμοί των πολιτών».

Με την συμβολή όλων μας, οφείλουμε να δώσουμε, την ελπίδα και την χαρά της προσφοράς σε εκείνους που η φύση, ή τύχη υπήρξαν σκληρές απέναντί τους.
Η δική τους ενεργή συμμετοχή στον αγώνα της ζωής, μας ενισχύει όλους και παράλληλα μας δίδει την ελπίδα, ότι σε μια αρνητική συγκυρία υπάρχουν άτομα και φορείς που προσφέρουν απλόχερα, υποστήριξη και προστασία.

Παράλληλα όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να ευαισθητοποιήσουμε και την πολιτεία και τους φορείς και τα άτομα για να αποδείξουν ότι η αλληλεγγύη δεν είναι θεωρία αλλά πράξη που κρίνει την ανθρωπιά μας σε καθημερινή βάση.

Καταλήγοντας, θέλω προσωπικά να σας διαβεβαιώσω, ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με κάθε τρόπο, ώστε οι κοινωνική πρόνοια και φροντίδα να αναβαθμίζονται συνεχώς.
Αυτό μου επιβάλλει, όχι μόνο η δημόσια θέση μου ως Δημάρχου, αλλά και το χρέος μου ως ανθρώπου και πολίτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook