Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την ιστορική ημέρα της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η τελετή έπαρσης της σημαίας στο φρούριο του Φιρκά, εκεί που πριν από έναν αιώνα υψώθηκε σε επίσημη τελετή η ελληνική σημαία ως επισφράγιση της ένωσης.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκηςο οποίος απαντώντας σε δημοσιογράφος δήλωσε:«Η κυβέρνηση σήμερα καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις προς όφελος όμως του ελληνικού λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί απαρέκλητη και έχοντας πάντα συναίσθηση του μεγάλου καθήκοντος που σηκώνομε όλοι στις πλάτες μας».

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από το Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.

Όλα κατακτώνται με αγώνες του λαού και ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Σκουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε  στην ιστορική σημασία της ημέρας, στα γεγονότα της εποχής που οδήγησαν στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα καθώς και στο διαχρονικό μήνυμα της ημέρας:

\”Ο αγώνας αυτός των Κρητών για την Ένωση έδειξε πολύ ανάγλυφα ότι οι άνθρωποι δημιουργούν την ιστορία και όχι η μοίρα ή οι «σκοτεινές» δυνάμεις. Ας δείξουμε και σήμερα σε όλους ότι εμείς φτιάχνουμε τη ζωή μας, ότι ξέρουμε να διαχειριζόμαστε το σήμερα και το αύριο, όπως έκανε η Κρήτη που σήμερα γιορτάζουμε την Ένωσή της με την Ελλάδα. Το ηχηρό μήνυμα της σύντομης αυτής αναδρομής στα γεγονότα της περιόδου εκείνης είναι πως και τα μικρά και τα μεγάλα κατακτώνται μόνον με αγώνες. Τίποτε δεν είναι μοιραίο. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κατακτώνται με αγώνες του λαού και άξιους ηγέτες, ικανούς να καθοδηγούν το λαό παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις\”.

Στη συνέχεια έγινε έπαρση της Σημαίας.

\"\"

Πάνω από το φρούριο πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη της 115.Π.Μ. τα οποία εντυπωσίασαν με τους ελιγμούς τους και τράβηξαν τα βλέμματα όλων στον ουρανό.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"
Οι φωτογραφίες των μαχητικών αεροσκαφών είναι του Γιώργου Μαρκετάκη

Ακολουθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων), στο Δημαρχείο Χανίων για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος” (φωτογραφική έκθεση Περικλή Διαμαντόπουλου) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (έκθεση “Κρήτη 1913-2013”).

Στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα γίνει μουσική εκδήλωση από το Σώμα Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook