Μεγάλη προσέλευση και αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως και όλα τα προηγούμενα, στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα στις εκδηλώσεις της δράσης ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI.
Ο Κρητικός Αργαλειός χτυπά στην καρδιά της Αθήνας και της υφαντικής ιστορίας και \”οι καρποί του\” είναι πλέον ορατοί.
Είναι μια διαδρομή που ξεκίνησε δειλά δειλά από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, πριν από ένα περίπου χρόνο να φανερώνει τα αποτελέσματα και τις καταγραφές μιας προσπάθειας χρόνων, που εμπνεύστηκε η κα Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, αλλά και οι συνεργάτες τους.

\"\"

Χτες ο καθηγητής Δετοράκης σήμερα η εισήγηση της Μεγάλης Κυρίας Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, έβαλαν ακόμη μια κλωστή στον αργαλειό της ιστορίας.
Η γαλανόλευκη σημαία που κυματίζει απο σήμερα στο Φιρκά είναι καρπός αυτής της μεγάλης ιερής προσπάθειας, που ανοίγει το σεντούκι που κρύβει μέσα του ένα θησαυρό οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων της ιστορίας και της παράδοσης του νησιού μας.
Το Κρητικό υφαντό ήταν το δεύτερο σε εξαγωγές προϊόν.
Κι όμως κάποιοι (όχι τυχαία) κατάφεραν να το κάνουν να εξαφανιστεί…
Βέβαια για να λέμε όλη την αλήθεια…οι ίδιοι φρόντισαν να το αντικαταστήσουν τοποθετώντας τα κλεμμένα σχέδια της Κρητικής Υφαντικής Τέχνης, που κάποιοι άλλοι πριν ξεπούλησαν σε βιοτέχνες χαμηλού κόστους στο Μπαγκλαντές στην Κίνα και το Πακιστάν .
Το έγκλημα όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου έπρεπε να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Έτσι άρχισαν να πωλούν στους επισκέπτες αυτού του τόπου (που μάλλον όμως γνώριζαν καλύτερα την ιστορία του Κρητικού υφαντού από μας…) αυτά τα κακής ποιότητας υφαντά ως γνήσια Κρητικά(!!!)
Πριν από ένα χρόνο μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή μου ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ακολουθήσαμε βήμα βήμα την αποστολή και γνωρίσαμε γνωστές και άγνωστες πτυχές αυτής της δράσης που δεν επιχορηγείται και δεν αναζητά χορηγούς βιτρίνας.

\"\"

Αναζήτησε όμως και βρήκε τίμιες και ηθικές υφάντριες , αρχόντισσες γυναίκες της Κρήτης που συστρατεύτηκαν όχι για να βγάλουν λεφτά , αλλά για να ανοίξουν το σεντούκι του ξεχασμένου και βαθιά \”κοιμώμενου\” θησαυρού.

Ενός θησαυρού που πρώτοι εμείς οι Κρητικοί καταφέραμε και υποτιμήσαμε.
Ο Αργαλειός που κόντεψε να γίνει φτηνό καυσόξυλο στα τζάκια της βαθειάς Ελληνικής κρίσης πήρε μπροστά…
Ξανά στήθηκε , ζωντάνεψε , χτυπά όπως παλιά και πλέον υφαίνει την καινούργια του ιστορία…με πίστη και καθαρότητα ψυχής συνδέει το χτες με το σήμερα.
Σήμερα ένιωσα υπερήφανος ως Κρητικός που αγαπά την ιστορία του τόπου του και ανησυχεί για το μέλλον.

\"\"

Όχι μόνο γιατί είδα την Αστική Αθήνα να δηλώνει ενθουσιασμένη από την αποστολή ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI ,όχι γιατί το ίδιο το Μουσείο Μπενάκη με αυτή τη βαριά ιστορία και προσφορά, άνοιξε παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, τις πόρτες του, όχι γιατί πληροφορήθηκα ότι σχολειά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα και επισκέπτονται την ιστορία που ζωντάνεψε , αλλά γιατί η κατάλαβα για μια ακόμη φορά ότι η πίστη κάποιων λίγων ανθρώπων, ο ρομαντισμός η άοκνη και ανιδιοτελής προσπάθεια τους ανοίγουν το σεντούκι…
Κι ίσως αύριο όπως μπορώ να αντιλαμβάνομαι και ίσως να ονειρεύομαι, ανοίξουν και άλλες πόρτες στο κόσμο για να φιλοξενήσουν και να παρουσιάσουν την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ της ΚΡΗΤΗΣ μας.
Πρέπει γενικότερα να μας παραδειγματίσει το όραμα αυτών των ανθρώπων ,η πίστη και η εμμονή και για άλλα πράγματα που σήμερα κάπου αναπαύονται κρυμμένα καλά σ ένα σεντούκι …
Μάλλον περιμένουν κι αυτά να τα ανοίξουμε και να τα ανακαλύψουμε βγάζοντας τα στο φως, εκεί που πραγματικά ανήκουν.
* Ευχαριστούμε για την φιλοξενία του το Μουσείο Μπενάκη.
Κώστας Συλιγάρδος
Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook