Αποφασισμένοι περισσότερο να επιβάλουν -παρά να συγκεντρώσουν- μέτρα δείχνουν οι άνθρωποι των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το έδαφος της τέταρτης αξιολόγησης του μνημονίου, που θα ξεκινήσει επίσημα από την επόμενη Δευτέρα.

Κατά την πρώτη μέρα της εξέτασής τους σε Γενικό Λογιστήριο, υπουργείο Οικονομικών και ΕΛΣΤΑΤ, δεν ενθουσιάστηκαν από τα αποτελέσματα που τους παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, ούτε σε δημοσιονομικό ούτε σε διαρθρωτικό επίπεδο.

Ζήτησαν επιτάχυνση όλων των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και το 2012, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υστερήσεις σε έσοδα και δαπάνες, ενώ άσκησαν αυστηρή κριτική για τις καθυστερήσεις στη συλλογή στοιχείων από τους οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και τις καθυστερήσεις -όπως παρατήρησαν «ανεπίτρεπτες»- στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Μάλιστα, κατά την εναρκτήρια συνάντηση που είχαν το πρωί, επισήμαναν ότι, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του μνημονίου, η τέταρτη κατά σειρά είναι κομβική. Συμπίπτει με τον ένα χρόνο υλοποίησης του μνημονίου, την υποβολή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2011 – 2015 και, κυρίως, θα κρίνει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Με βάση τις συντεταγμένες που έθεσαν, χθες, τα τεχνικά κλιμάκια για την επίσημη αξιολόγηση που ξεκινά, τη Δευτέρα, με την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας, όπου νέο μέλος, από την Ε.Ε. θα είναι ο κ. Ματίας Μορς, αντί του κ. Γ. Κρέγκερ, θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αποτυπωθούν μέτρα για πέντε βασικούς τομείς:

* Ο πρώτος είναι σταθερή και βιώσιμη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων που πάσχουν από μεγάλη υστέρηση, από την αρχή του χρόνου, κατά ένα μέρος λόγω της φοροδιαφυγής και κατά ένα άλλο μέρος λόγω της ύφεσης της οικονομίας. Η προχθεσινή ανακοίνωση του τριετούς σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, προβλέπει 11,8 δισ. ευρώ προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα, ενώ το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 3,5 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποδείξει ότι η διαφορά των 8,3 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμη.

* Ο δεύτερος είναι η πορεία των οικονομικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ζήτησαν στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις στη συλλογή στοιχείων που καταγράφονται το πρώτο τρίμηνο του 2010.

* Ο τρίτος είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν, χθες, να πληροφορηθούν το βαθμό ωριμότητας για την αποκρατικοποίηση εισηγμένων και μη εισηγμένων δημόσιων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο πρόγραμμα, αλλά και τη διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, όταν έμαθαν ότι όλα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

* Ο τέταρτος αφορά στις «συγχωνεύσεις Δημοσίου», στον οποίο -όπως παρατηρήθηκε- φαίνεται να χωλαίνει. Στον «Καλλικράτη», που τα πράγματα έχουν ρυθμιστεί από την κεντρική διοίκηση, έχουν δήμους με άδεια ταμεία, που απειλούν με νέα ελλείμματα στην εκπαίδευση και τα νοσοκομεία, η πρόοδος είναι αργή, ενώ στη συγχώνευση των εφοριών υπάρχουν ακόμη μόνο εξαγγελίες. Από την άλλη, οι συγχωνεύσεις στο Δημόσιο αναμένεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της τρόικας, να εξοικονομήσουν, την περίοδο 2011 – 2015, περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

* Το πέμπτο μεγάλο θέμα είναι η μείωση του μισθολογίου του Δημοσίου και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων), που έχουν μπει επίσης στο στόχαστρο της τρόικας.

Οι άνθρωποι της τρόικας εξέφρασαν αμφιβολία για το αν το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο μπορεί να έχει κάποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφού ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά, ενώ οι μισθολογικές περικοπές στις ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις έχουν αποτέλεσμα υποδεέστερο του αναμενομένου.

Το νέο μισθολόγιο για τις ΔΕΚΟ δεν εξετάστηκε καν, αφού δεν υπήρχαν έτοιμα ούτε τα βασικά σημεία. Παρ\’ όλα αυτά, από το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και ένα ενιαίο μισθολόγιο στις δημόσιες επιχειρήσεις, κατά την τρόικα, μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, την πορεία του ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, αλλά και τα νομοσχέδια που θα περιόριζαν τη γραφειοκρατία, ειδικά στη σύσταση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Επίσπευση των εισπρακτικών μέτρων

Τα έκτακτα έσοδα για το 2011 θα προέλθουν από τις περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, μέσα από το νέο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Ιούλιο, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τον Ιούνιο, αλλά και από την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το 2012 και, λόγω έκτακτων αναγκών, θα επισπευστεί η εφαρμογή τους, από φέτος.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:

1. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 και 150 εκατ. ευρώ, το 2011.

\"\"

2. Οι μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών, από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, στον υψηλό 23%, που θα αποδώσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και θα πυροδοτήσει ανατιμήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων κατά περίπου 10%.

3. Η κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από άλλες πηγές ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Ολα τα επιδόματα θα αποφασίζονται και θα διανέμονται από μία νέα υπηρεσία, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει από φέτος.

4. Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012, εξαιρουμένου του κόστους του επιδόματος θέρμανσης, που θα χορηγηθεί στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ακόμα, εξετάζεται η αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα, ενώ μεγάλες αντιδράσεις συναντούν ακόμα και οι σκέψεις για αύξηση (για πολλοστή φορά) της φορολογίας καυσίμων.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την τρόικα, θα εξειδικευτούν και τα μέτρα που προβλέπει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015», το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει στα 23 δισ. ευρώ, κάτι που επίσης προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το συνολικό πακέτο των μέτρων και παρεμβάσεων θα κατατεθεί στη Βουλή, υπό τη μορφή νομοσχεδίου σε περίπου δέκα ημέρες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις εργασιακές σχέσεις

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Βεβαίως, θα συζητηθεί και η πορεία των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων και των επιπτώσεων στην οικονομία. Στο μεταξύ, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την κοινωνική πολιτική αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, στη διήμερη υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Η αναμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής συνοψίζεται σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υλοποιούνται το 2010 και το 2011.

Πρόκειται για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τη στήριξη της εργασίας, την προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για νέους και γυναίκες και τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Σύντομα, ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών, θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για την αξιολόγηση κοινωνικών προγραμμάτων, με πλήρη καταγραφή δικαιούχων και κοινωνικών μεταβιβάσεων, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011.

«Στόχος είναι», είπε η υπουργός, «η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης με την απογραφή όλων των δικαιούχων και μια γενική αξιολόγηση, ώστε να καταπολεμήσουμε όλες τις καταστρατηγήσεις που τυχόν υπάρχουν, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις και τα επιδόματα πηγαίνουν σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Στοχεύουμε στις πιο ευάλωτες τάξεις», όπως υπογράμμισε.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook