Το 2013 κλείνει με θετικές αποδόσεις για τις περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Σημαντικές αποδόσεις πετυχαίνουν και οι διάφορες ευρωπαϊκές αγορές, αποδόσεις που αφορούν το σύνολο της Ευρώπης σε βορρά και νότο.

Καταλύτης στο θετικό γύρισμα των ευρωπαϊκών υπήρξαν οι θετικές εκπλήξεις στα μακροοικονομικά νέα από τον Ιούνιο και μετά, που έστειλαν το μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση και μπαίνει ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην θετική προσδοκία ανάπτυξης οι αγορές σημείωσαν ράλι και αποκατέστησαν τις αποτιμήσεις των εταιρειών σε περισσότερο ρεαλιστικά επίπεδα. Οδηγός του ράλι σε αυτήν τη φάση είναι η ελπίδα για καλύτερες οικονομικές συνθήκες, πριν ακόμα αυτές εμφανιστούν.

Έτσι παρά την στασιμότητα των εταιρικών κερδών, οι αγορές κινούνται ανοδικά διευρύνοντας τους δείκτες αποτίμησης (πολλαπλασιαστές κερδών). Χαρακτηριστικό της ανόδου αυτής ήταν επίσης η διάχυση της σε όλες τις χώρες, με τις χώρες του Νότου να παρουσιάζουν υπεραπόδοση μετά τον Ιούνιο, καθώς επίσης και η συνολική κλαδική συμμετοχή. Κλάδοι που είχαν παρουσιάσει υποαπόδοση, όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες κάλυψαν το κενό.

Το 2014 πλησιάζει όμως η ώρα της αλήθειας. Για να διατηρηθούν οι αποτιμήσεις των αγορών στα τρέχοντα επίπεδα θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα η οικονομική ανάπτυξη και να περάσουμε από την φάση της ελπίδας στην φάση της μεγέθυνσης εταιρικής κερδοφορίας.

Η φάση αυτή είναι η σημαντικότερη για τις χρηματιστηριακές αγορές αφού έχει την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, και διακρίνεται από χαμηλές σχετικά διακυμάνσεις και ήπια αλλά συνεχόμενη άνοδο που τροφοδοτείται από την αυξανόμενη εταιρική κερδοφορία.

Όλα δείχνουν πως μετά από τρία χρόνια στασιμότητας στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών, το 2014 αναμένεται να σημειώσουν σημαντική διψήφια βελτίωση, με προσδοκία η άνοδος τους να ξεπεράσει το 14%.

Το γεγονός αυτό κάνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές στους διαχειριστές κεφαλαίων και να αποτελούν την πρώτη τους επιλογή για το επερχόμενο έτος.

Εφόσον οι προσδοκίες για ανάπτυξη υλοποιηθούν, οι κλάδοι που ευνοούνται περισσότερο είναι οι κυκλικοί κλάδοι της οικονομίας.

Άρα κλάδοι όπως οι τράπεζες, η τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα πολυτελή καταναλωτικά αγαθά θα εμφανίσουν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους και κατά συνέπεια οι μετοχές τους θα αποδώσουν περισσότερο από την υπόλοιπη αγορά.

Το σημαντικότερο ρίσκο αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων και ο ρυθμός περιορισμού της παρεχόμενης ρευστότητας από την FED.

Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τους σημαντικότερους κινδύνους ποτέ δεν τους περιμέναμε αλλά μας προέκυψαν, και μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές (φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικά κλπ).

Αυτή είναι όμως η μαγεία των χρηματιστηρίων.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook