Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς από τη σημερινή ημέρα αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν τελικώς θα ανοίξει και πώς. Το κρίσιμο για τις εξελίξεις θα είναι το ποσοστό των υπαλλήλων που θα προσέλθουν σήμερα στη δουλειά τους και αν θα εμποδιστούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης έως αργά χθες το βράδυ εξακολουθούσε να εμφανίζεται απρόθυμος να ανταποκριθεί στην έκκληση, που του είχε απευθύνει σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο υπουργός Παιδείας, να καλέσει τους διοικητικούς υπαλλήλους να γυρίσουν στις εργασίες τους. Ο υπουργός μάλιστα προχώρησε σε σκληρή δήλωση, που ερμηνεύεται και ως ενδεικτική των προθέσεών του πλέον απέναντι στον πρύτανη του Καποδιστριακού.
Στη δήλωσή του κάλεσε τον Θ. Πελεγρίνη «να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσο άνοιγμα του Πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε». Και πρόσθεσε στο ίδιο έντονο ύφος ότι ο πρύτανης «πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Έθνος, με υπουργική απόφαση ο Θ. Πελεγρίνης πρόκειται να παραπεμφθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο με την αιτιολογία της μη άσκησης των καθηκόντων του, καθώς ο Κ. Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει από τον κ. Πελεγρίνη να διασφαλίσει το άνοιγμα του ΕΚΠΑ, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας πρύτανης θα τεθεί εκτός καθηκόντων.
Η δήλωση του υπουργού Παιδείας ακολούθησε την επιστροφή μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων στις εργασίες τους την περασμένη Παρασκευή. Με τον τρόπο αυτόν είχαν εκφράσει έμπρακτα – όπως σημείωσε στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας του συλλόγου προσωπικού του Ιδρύματος Δημήτρης Σακκάτος – τη διαφωνία τους με την απόφαση της επεισοδιακής γενικής συνέλευσης για παράταση της απεργίας, που είχε γίνει την Πέμπτη.
Χθες υπήρξε πολύωρη, άτυπη, συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων, μέλη του Συμβουλίου του Καποδιστριακού, αλλά και της Συγκλήτου. Επισήμως, δεν ανακοινώθηκε τίποτα για τη συναντηση -διαψευδόταν ακόμη και ότι έγινε- ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι αναζητήθηκαν στη διάρκειά της τρόποι για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, αν αυτό δεν γινόταν σήμερα, η κυβέρνηση φερόταν αποφασισμένη να κάνει ό,τι θα είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει το ΕΚΠΑ, μετά από τρεις μήνες λουκέτο.
Ωστόσο, εν μέσω όλων αυτών των γεγονότων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης μπόρεσε και ξέκλεψε λίγο χρόνο για να μεταβεί στο Παρίσι όπου χτες έπαιξε στο έργο το ιδίου «Ζιλιέν Ιουλιάνός», σε σκηνοθεσία του ιδίου, με ερμηνεία του ιδίου.
«Οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές… Όμως λίγο σανίδι και πάθος χρειάζεται το θέατρο. Αυτό προσπάθησα και εγώ να κάνω σήμερα. Το παν είναι να μη χάσουμε τον εαυτό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμη συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος -οι οποίοι φέρονται διχασμένοι ως προς το ζήτημα της συνεχιζόμενης εδώ και περίπου τρεις μήνες απεργίας τους, ενάντια στη διαθεσιμότητα- συνεδριάζουν σήμερα για να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητόποιήσεων τους.
«Η απεργία συνεχίζεται κανονικά» δηλώνει η απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Παράλληλα, η κόντρα της απεργιακής επιτροπής με το προεδρείο του συλλόγου προσωπικού του ΕΚΠΑ συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο σε πολύ υψηλούς τόνους. Η απεργιακή επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η απόφαση του προεδρείου για γενική συνέλευση σήμερα είναι παράνομη και κατήγγειλε το προεδρείο ότι «λειτουργεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός». Κάλεσε δε εργαζομένους να βρίσκονται σήμερα από το πρωί σε επτά σημεία του Πανεπιστημίου Αθηνών για να περιφρουρήσουν την απεργία.
Απεργία συνεχίζουν έως και αύριο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ωστόσο, η κατάσταση στο Ίδρυμα είναι διαφορετική αφού σε 4 από τις 9 σχολές τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά. Μάλιστα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων του Ιδρύματος με το υπουργείο σε πολύ καλό κλίμα.
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook