Με αφoρμή τη παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, δηλαδή τη 1η Δεκεμβρίου, το flashnews.gr προχώρησε σε μία προσπάθεια καταγραφής απόψεων και σχολίων για το ευαίσθητο θέμα που αφορά τον ιό HIV και κυρίως για τη στάση, που επικρατεί, απέναντι στους ασθενείς με AIDS.

Η έρευνα του Flashnews.gr, πραγματοποιήθηκε με τυχαία επιλογή ατόμων που μένουν στη πόλη του Ηρακλείου αλλά και ανθρώπων που κατοικούν στην ενδοχώρα.

Έτσι, τέθηκαν στοχευμένα ερωτήματα, με κύρια επιδίωξη από τις απαντήσεις των ερωτώμενων να διαφανούν τόσο η πληροφόρηση, όσο και οι πεποιθήσεις τους, όσον αφορά το υπό εξέταση θέμα.

Τα σημεία που προέκυψαν, από τη συγκεκριμένη διερεύνηση, εγείρουν έντονο προβληματισμό και καθιστούν αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης και ενημέρωσης των πολιτών, αναφορικά με τις διαστάσεις της νόσου που ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, παρόλο που έδειξαν να γνωρίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την ίδια ευκολία που μπορεί να συμβεί με άλλους (απλούς) ιούς, δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για (όλους) τους τρόπους μετάδοσης και επίσης, παρατηρήθηκε η ύπαρξη σύγχυσης, σχετικά με τον διαχωρισμό που υφίστανται μεταξύ του φορέα του ιού και του πάσχοντα από AIDS.

Ακόμα, (με χρήση αριθμητικών όρων) ένα ποσοστό 7 στους 10, φάνηκε να διατηρεί αρνητική στάση για τα άτομα που σχετίζονται, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, με το AIDS, προβάλλοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά κοινωνικού περιορισμού ή και αποκλεισμού, τα οποία απορρέουν, κυρίως, από φοβικά σύνδρομα για τον κίνδυνο μετάδοσης.

Εκτός των άλλων, υπήρξαν και άνθρωποι που δήλωσαν ότι δεν τους αφορά το θέμα, και το συνέδεσαν με θέματα πορνείας, ομοφυλοφιλίας και χρήση ουσιών.

Flashnews.gr/ Γ. Σαριδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook