Διχογνωμία υπάρχει στην κυβέρνηση για το όριο ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης φαίνεται αποφασισμένος να επεκταθεί η ζωή του φρέσκου γάλακτος, όπως προτείνει και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η αύξηση του ορίου θα προκαλέσει τη μείωση της τιμής του γάλακτος. Χαρακτήρισε «αστείο» το επιχείρημα του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες και όχι στις 5,5 ημέρες. 

Αντίθετη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Η έννοια της φρεσκάδας στο γάλα είναι μέχρι τις 5 ημέρες», υποστηρίζει από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Αντίθετο όμως είναι και το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο αύξησης των ημερών για τον χαρακτηρισμό ενός γάλακτος ως \”φρέσκου\”

Από την πλευρά τους οι συνεταιριστικές βιομηχανίες γάλακτος, Τρίκκη και ΕΒΟΛ, δεν δέχονται καμιά αλλαγή στη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Όπως επισημαίνουν, κανέναν δεν εξυπηρετεί η αύξηση της ζωής του γάλακτος και τονίζουν το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές του γάλακτος μακράς διάρκειας είναι υψηλότερες του φρέσκου. 

Όμως και οι αγελαδοτρόφοι πιέζουν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να μην υπογράψει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα αλλάξει τη διάρκεια ζωής στο γάλα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων, Γιώργος Κεφαλάς, «παρατηρούμε μια αλλαγή τις τελευταίες ημέρες στις θέσεις του ΥπΑΑΤ.

 Μετά την αρχική θέση του Τσαυτάρη ότι «είναι θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης», οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων οδήγησαν τον υπουργό να αλλάξει θέση και να καταθέσει δημόσια τη διαφωνία του. Τις επόμενες ημέρες ζητάμε συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να μας ξεκαθαρίσει την περαιτέρω στάση της».

Στο μεταξύ την Παρασκευή (29/11/2013), ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις πρώτα με τον πρόεδρο της Αγροτικής Συνεταιριστικής Σύμπραξης Γάλακτος «Τρίκκη» κ. Δημήτρη Ιακωβάκη, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων και διευθύνοντα σύμβουλο της «Τρίκκη» κ. Αχιλλέα Λιούτα και τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη και ακολούθως με τον κ. Νικήτα Πρίτζο, πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, που κύρια δραστηριότητά της είναι η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Οι συμμετέχοντες και στις δύο συναντήσεις μετέφεραν τις έντονες ανησυχίες των κτηνοτρόφων της χώρας και των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, για την πιθανολογούμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. 
Ο κ. Χαρακόπουλος μετά τις συναντήσεις έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Κανείς, και πρώτα απ’ όλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν αντιτίθεται στη προοπτική μείωσης της τιμής του γάλακτος στο ράφι. Και πράγματι, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, θα είναι ευχής έργον να το πετύχουμε, προς όφελος πρωτίστως του ίδιου του καταναλωτή. 
Πώς, όμως, εξασφαλίζεται ότι η επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος από 5 σε 8 ή και 10 ημέρες θα επιφέρει σοβαρή μείωση της τιμής του; Όπως αναφέρθηκε και από τους κτηνοτρόφους, οι τιμές του γάλακτος μακράς διαρκείας, σήμερα που μιλούμε, παραμένουν υψηλότερες του φρέσκου. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. 
Αλλά κι αν ακόμη μειωθεί η τιμή του γάλακτος, λόγω της μείωσης των επιστροφών των ληγμένων προϊόντων, που επιβαρύνουν σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ κατά 5% την τελική τιμή του γάλακτος, η εξοικονόμηση για μια 4μελή οικογένεια που καταναλώνει καθημερινά 1 λίτρο γάλα, δεν προβλέπεται να είναι πάνω από 1,5 με 2 ευρώ το μήνα.
Αντιθέτως, η απόφαση της επιμήκυνσης, και κατά συνέπεια η αύξηση στις εισαγωγές γάλακτος, το πλέον πιθανόν είναι να έχουν αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή, όπως αναγνωρίζει ακόμη και η έκθεση του ΟΟΣΑ. 
Επίσης, όπως τόνισε και ο υπουργός κ. Τσαυτάρης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και για λόγους υγείας, η διαδικασία συλλογής και διανομής του γάλακτος στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι, για παράδειγμα, στην Ολλανδία ή στη Σουηδία. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. 
Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η οποία με ποιότητα και ταυτότητα θα κερδίσει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας παραμένει πρωταρχικός στόχος μας. 
Είμαστε βέβαιοι ότι, το ζήτημα θα τύχει ενδελεχούς επεξεργασίας, σε συνεργασία και με το ΥπΑΑΤ, και θα ληφθούν οι ορθές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κλάδου της γαλακτοκομικής κτηνοτροφίας, αλλά και χαμηλότερες τιμές στα ράφια των καταστημάτων».

Αντίθετο και το ΠΑΣΟΚ στην επέκταση \”ζωής\” του φρέσκου γάλακτος

«Ιδιαίτερη ανησυχία» για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των ημερών διατήρησης του φρέσκου γάλακτος εκφράζει ο τομέας Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι μία τέτοια ενέργεια «θα υποβίβαζε την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε επίσης τη θέση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας.

Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στις πρόσφατες ενστάσεις που διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. «Η επιμήκυνση όχι μόνο υποβιβάζει το προϊόν, αλλά και λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών και γεωγραφικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας μπορεί να αποτελεί και κίνδυνο ακόμα και για την ασφάλεια του καταναλωτή», συμπληρώνεται.

Απαντώντας στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται ότι μια τέτοια κίνηση θα φέρει μείωση στην τιμή του γάλακτος, το ΠΑΣΟΚ διερωτάται «γιατί πραγματικά δεν ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι ελληνικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Δράμα, το Κιλκίς, οι Σέρρες, που έχουν επιφέρει μείωση στην πράξη της τιμής του πραγματικά φρέσκου γάλακτος».

«Με την ενίσχυση παρόμοιων ελληνικών προσπαθειών θα γίνει εφικτό να υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη της ελληνικής επικράτειας και παράλληλα να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός επιφέροντας μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος», συνεχίζει.

«Άραγε όσοι υποστηρίζουν την άποψη για επιμήκυνση των ημερών διατήρησης του φρέσκου γάλακτος, γνωρίζουν τι προβλέπουν οι κανονισμοί για το γιαούρτι και τα τυριά; Γνωρίζουν ότι θα ανοίξουν την κερκόπορτα ώστε να υποβιβαστούν και αυτά τα προϊόντα;», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, ο τομέας Αγροτικού του Κινήματος σημειώνει ότι «η ασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών, η διασφάλιση της βιωσιμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας αποτελούν εθνική υποχρέωση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook