Σύμβαση προϋπολογισμού 820.000€ υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, για το έργο «Ανάπλαση Παλαιού Οικισμού Αρκαλοχωρίου». Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ανάπλαση οδών εντός του οικισμού Αρκαλοχωρίου, καθώς επίσης και η διαμόρφωση Κοινόχρηστων Χώρων και συγκεκριμένα μίας υφιστάμενης Παιδικής Χαράς και του αύλειου χώρου της εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου – Αγίας Παρασκευής. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε μέσω του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, περιληπτικά προβλέπονται να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες:
• Καθαίρεση των υπαρχόντων πεζοδρομίων και απομάκρυνση των προϊόντων καθαιρέσεως.
• Καθαίρεση του ασφαλτικού και απομάκρυνση των προϊόντων καθαιρέσεως.
• Επίστρωση του δρόμου με κυβόλιθους τσιμέντου 10Χ10 γκρι, μπεζ και ώχρα, οι οποίοι θα τοποθετηθούν παράλληλα ή διαγώνια προς τις ευθείες που ορίζουν το δρόμο.
• Κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης από σωλήνες πολυαιθυλενίου ΡΕ και κατασκευή νέων παροχών προς τις ιδιοκτησίες.
• Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων.
• Διαμόρφωση διαδρόμων από κυβόλιθους στους Κοινόχρηστους Χώρους (Παιδική Χαρά & Άυλειος Χώρος Εκκλησίας), φύτευση και περίφραξη σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη.
Αναλυτικότερα:
• Ανάπλαση οδών εντός του οικισμού:
Προβλέπεται η καθαίρεση του οδοστρώματος και η γενική εκσκαφή των οδών προκειμένου να κατασκευαστούν τα αποχετευτικά δίκτυα και τα δίκτυα ύδρευσης. Το πλάτος και το βάθος του ορύγματος αναφέρεται αναλυτικά στη μελέτη ύδρευσης – αποχέτευσης. Θα τοποθετηθούν οι αγωγοί αποχέτευσης και θα κατασκευαστούν τα απαιτούμενα φρεάτια. 
Θα τοποθετηθεί το νέο δίκτυο ύδρευσης και θα γίνουν οι οικιακές συνδέσεις. Μετά την αποκατάσταση των ορυγμάτων θα γίνει η υποδομή για την επίστρωση των οδών με κυβόλιθους.
Θα επιστρωθούν όλες οι οδοί με βάση οδοστρωσίας ΠΤΠ 0-155, σκυρόδεμα C16/20 με πλέγμα S500s και κυβόλιθους τσιμέντου διαστάσεων 10Χ10 γκρι, μπεζ και ώχρα. Σε όλα τα τμήματα ανάπλασης των οδών θα τοποθετηθούν πλάκες όδευσης τυφλών όπως περιγράφεται στην αρχιτεκτονική μελέτη.
Στη θέση που φαίνεται στην αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπεται η δημιουργία ενός πλατώματος από κυβόλιθους τσιμέντου. Στο χώρο θα τοποθετηθούν επίσης φωτιστικά.
• Ανάπλαση παιδικής χαράς:
Στο χώρο της υφιστάμενης παιδικής χαράς θα καθαιρεθούν όλοι οι υφιστάμενοι διάδρομοι που είναι πλακοστρωμένοι. Θα καθαιρεθούν όλες οι σκάλες από οπλισμένο σκυρόδεμα και θα δημιουργηθούν ράμπες πρόσβασης με ασφαλή κλίση. Προβλέπεται η δημιουργία νέων διαδρόμων που θα επιστρωθούν με κυβόλιθο. 
Θα τοποθετηθούν δάπεδα ασφαλείας στο χώρο που θα τοποθετηθούν τα νέα όργανα. Προβλέπεται η κατασκευή ενός λιθόκτιστου καθιστικού περιμετρικά του χώρου. Στο κέντρο της παιδικής χαράς θα κατασκευαστεί επίσης ένα λιθόκτιστο καθιστικό στο με μια πέργκολα που θα λειτουργεί ως χώρος σκίασης.
Τα υφιστάμενα δέντρα θα καλλωπιστούν και θα διατηρηθούν. Περιμετρικά του χώρου θα φυτευτούν χαμηλοί θάμνοι. Σε όλες τις εισόδους θα τοποθετηθούν προστατευτικά κολωνάκια για να αποτραπεί η πρόσβαση στα δίκυκλα. Επίσης θα τοποθετηθούν φωτιστικά στις θέσεις που αναφέρονται στα ηλεκτρολογικά σχέδια.
• Ανάπλαση αύλειου χώρου εκκλησίας:
Στην είσοδο θα καθαιρεθεί η σκάλα από οπλισμένο σκυρόδεμα και θα κατασκευαστεί στη θέση της μια ράμπα πρόσβασης με ασφαλή κλίση. Θα καθαιρεθούν όλα τα ξύλινα κιγκλιδώματα και θα τοποθετηθούν νέα. Θα καθαιρεθεί η πλακόστρωση περιμετρικά του Ναού του Αγίου Νεκταρίου και θα δημιουργηθούν νέα επίπεδα με κυβόλιθους τσιμέντου όπως φαίνεται και στη συνημμένη αρχιτεκτονική μελέτη.
Λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς στη δυτική πλευρά του χώρου θα κατασκευαστεί λιθόκτιστο καθιστικό που λειτουργεί και σαν περίφραξη.
Δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής θα κατασκευαστεί μια πέργκολα που θα λειτουργεί ως χώρος σκίασης. Τα υφιστάμενα δέντρα θα καλλωπιστούν και θα φυτευτούν νέοι θάμνοι περιμετρικά του χώρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook