Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ανακοίνωσε σήμερα τα ετήσια αποτελέσματα του 2010 από τη λειτουργία προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας. Οι ποσότητες των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν σε μπλε κάδους ανήλθαν σε 183.298 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με τις ποσότητες του 2009.

Οι συνολικές ποσότητες των απόβλητων συσκευασιών στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση περίπου 9% σε σχέση με το 2009, λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης από τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για τον 8ο συνεχή χρόνο από την έναρξη του συστήματος, που η ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων μέσω των μπλε κάδων – την κύρια δραστηριότητα του συστήματος – συνέχισε την ανοδική πορεία της. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τον ισχυρισμό ότι τα έργα του μπλε κάδου αποτελούν, για το άμεσο μέλλον, την κύρια πηγή της ανακύκλωσης, όπως σημειώνει η ΕΕΑΑ.

Οι συνολικές ποσότητες των απόβλητων συσκευασίας που αξιοποιηθήκαν το 2010 από τις δραστηριότητες του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των Βιομηχανικών και Εμπορικών Αποβλήτων Συσκευασίας, ανήλθαν σε 415.904 τόνους.

Συνυπολογίζοντας και τους 95.000 τόνους χαρτιού εντύπων που ανακυκλώθηκαν μέσω των έργων του μπλε κάδου, περίπου 511.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών δεν οδηγήθηκαν, πέρυσι, στους χώρους ταφής απορριμμάτων.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκαν οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα περίπου 650.000 τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η αποδοχή του συστήματος της ΕΕΑΑ, τόσο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από τις συμβεβλημένες με το σύστημα επιχειρήσεις, καθίσταται όλο και πιο προφανής. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2010, περίπου 7 στους 10 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ήταν συμβεβλημένοι με το σύστημα της ΕΕΑΑ, με αποτέλεσμα περίπου 8 εκατομμύρια κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τα έργα του μπλε κάδου. Παράλληλα, ο αριθμός των συμβεβλημένων επιχειρήσεων με το σύστημα αυξήθηκε κατά 6% σε σχέση με το 2009 (περισσότερες από 1.650 επιχειρήσεις συνεργάζονται ήδη με την ΕΕΑΑ).

Πέρυσι, οι μπλε κάδοι σε όλοι τη χώρα ανήλθαν σε περίπου 110.000 και τα ειδικά οχήματα συλλογής σε 360. Προστέθηκαν 6 νέα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη, δύο στη δυτική Θεσσαλονίκη, Κορωπί και Ασπρόπυργο), με αποτέλεσμα να ανέρχονται πλέον σε είκοσι οκτώ, πανελλαδικά. Αξιοσημείωτη είναι και η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, καθώς, μέχρι σήμερα, οι άμεσες θέσεις εργασίας στη συλλογή και διαλογή υπολογίζονται σε 1.900.

«Τα αποτελέσματα του 2010 υπογραμμίζουν ότι με την αυξανόμενη προσπάθεια και προσοχή όλων μας, η ορθή χρήση του μπλε κάδου και η ανακύκλωση αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μας», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Γιάννης Ριζάς.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook