Μήνυμα Δημάρχου Φαιστού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες:

"Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθιερώθηκε από το 1992, να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου. Ο συγκεκριμένος εορτασμός έχει ένα βαθύτερο νόημα για όλους εκείνους του συνανθρώπους μας και δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όχι μονάχα τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου.

Οι Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αδιαφορούμε, γιατί ίσως υπάρχει κάποιος γύρω μας, στη διπλανή πόρτα, ή κάποιος που γνωρίζουμε και ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας.

Οι συνάνθρωποι μας που άθελά τους, αναγκάζονται να ζουν με σωματικές και ψυχικές ιδιαιτερότητες έχουν το δικαίωμα της ισότιμης συνύπαρξης με το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας και είναι υποχρέωση της πολιτείας, η κοινωνική τους ένταξη και αποδοχή.

Η διαφορετικότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι μειονέκτημα και είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε κάθε έκφανση του κοινωνικού βίου μέσα σε ένα πνεύμα αλληλοβοήθειας και αλληλοκατανόησης από το σύνολο της κοινωνίας.

Ο Δήμος Φαιστού εστιάζει την προσοχή του στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, δίνοντάς τους βήμα στη γνώση, στην αναψυχή, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης και εκδηλώσεις, ώστε να επιτύχουμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και συνάμα την ενημέρωσή του.

Ως Δημοτική Αρχή Φαιστού προχωράμε στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων προσαρμοσμένες και για ΑμΕΑ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από φέτος λειτουργούν πλέον τρείς ειδικές ράμπες, μια στην παραλία του Κόκκινου Πύργου, μία στα Μάταλα και μια στο Καλαμάκι οι οποίες αποτελούν μερικές μονάχα από τις ελάχιστες παραλίες με ράμπα για ΑμΕΑ σε όλη την Κρήτη.

Οι μελλοντικές παρεμβάσεις προϋποθέτουν τη δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου αναψυχής που θα περιλαμβάνει χώρους και υποδομές για ΑμΕΑ.

Η αλήθεια όμως είναι πως, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση και η τοπική αυτοδιοίκηση, όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα τόσο από το κράτος όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες πιστεύω πως, παρά τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει με ωριμότητα και ισοτιμία και θα περιβάλλει με αγάπη κάθε συνάνθρωπο μας, απλώνοντας το χέρι μας και δείχνοντας την αγάπη μας."