Να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους, οπότε λήγει το καθεστώς προστασίας, ανεξάρτητα από το εάν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, προτίθεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών θα καταθέσουν ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου η οποία θα προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσων έχουν καταθέσεις ή έξτρα εισοδήματα. Βάσει των ίδιων πληροφοριών η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει και τριετής προστασία, η οποία ωστόσο θα επανεξετάζεται σε ετήσια βάση.

Το ακατάσχετο των 180.000 ευρώ φέρεται να έχει λάβει και την έγκριση της Ελληνικής ¨Ένωσης Τραπεζών , η οποία έχει εξαρχής διαφοροποιηθεί από την θέση της τρόικα για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων. Η ΕΕΤ έχει δημοσίως δηλώσει πως οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα υπερήμερων δανειοληπτών, όπως μάζευαν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα των οποίων οι δόσεις δεν πληρώνονταν.

Πιο «συντηρητική» στάση φαίνεται να κρατά η Τράπεζα της Ελλάδος , η οποία δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ανοικτά επί του θέματος και της διαδικασίας, καθώς ως εποπτική Αρχή επιθυμεί τα δάνεια να εξυπηρετούνται ή να ρυθμίζονται εγκαίρως και να μην διαιωνίζεται μια κουλτούρα μη πληρωμής που ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την τρόικα η ισχύουσα στην Ελλάδα νομοθεσία επί του θέματος είναι προβληματική, αφού επί της ουσίας επιτρέπει την ανάπτυξη στρατηγικών μη αποπληρωμής των δανείων από πολίτες που έχουν οικονομική επιφάνεια, ενώ εκ παραλλήλου δυσχεραίνει τη δράση του τραπεζικού τομέα και γενικότερα την επαρκή χρηματοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στην Κομισιόν φέρονται ενοχλημένοι από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Αθήνα σχετικά με τη σκληρή τους στάση στις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νο 2 – μετά τον Ματίας Μορς – της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα Γκαμπριέλε Τζούντιτσε μίλησε χθες για «ψευδείς ειδήσεις». Όπως είπε, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η τρόικα αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση θα άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών, αφού πρώτα λάβει υπόψη την προστασία των πιο ευάλωτων δανειοληπτών.

in.gr