Τελευταία ενημέρωση: 17:44

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη η περιοχή της Κισάμου στα Χανιά, καθώς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα σε όλο το επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο.

Το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κος Πάτροκλος Γεωργιάδης ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κο Απόστολο Βουλγαράκη ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά του για την κήρυξη της περιοχής Κισάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα παιδιά που είχαν πάει στα σχολεία τους, παρέμειναν εκεί και το μεσημέρι - όπου τους δόθηκε γεύμα - προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα απο τις μετακινήσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό, αύριο Τετάρτη, τουλάχιστον στον Δήμο Κισάμου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που επικρατούν και της κήρυξης όλης της περιοχής της Κισσάμου σε έκτακτη ανάγκη, με την υπ’ αριθ. 353/2013 απόφασή του αναστέλλει την λειτουργία όλων των σχολείων της Α’θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης και των παιδικών σταθμών του Δήμου Κισσάμου, την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2013.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στην περιοχή από τα Νοπήγια προς Καστέλι (δείτε εδώ φωτογραφίες) ενώ εκεί βρέθηκε νωρίτερα ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ο πυροσβεστικός σταθμός της Κισάμου έχει δεχτεί κλήσεις για απάντληση υδάτων σε πάνω από 10 περιπτώσεις, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια.

Για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής ανάγκης χρησιμοποιήθηκε και ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους.

Η βροχόπτωση είναι συνεχής και οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς ενημερώνοντας ότι η επικοινωνία με το Καστέλι γίνεται μόνο μέσω της νεας Εθνικής Οδού και με ιδιαίτερη προσοχή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης έστειλε επιστολή,  προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με θέμα: « Αντιπλημμυρική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» στην οποία ζητούσε χρηματοδότηση για την υλοποίηση αναγκαίων έργων για να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η αντιπλημμυρική προστασία του Νομού, η οποία βρίσκεται όπως φαίνεται στον αέρα (δείτε εδώ).

Ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων

Από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοινώνεται ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο Νομό μας (δείτε και εδώ), θα πρέπει οι κάτοικοι και οι πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται σε όλο το επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο του Δήμου Κισάμου λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Ο δρόμος από Καλουδιανά προς Καστέλι (παλαιά εθνική) που διέρχεται ο Κακοπέρατος ποταμός είναι κλειστός και η διαδρομή θα γίνεται από το νέο οδικό δίκτυο.

Η επικοινωνία με το Καστέλι θα γίνεται μόνο από την Νέα Εθνική οδό με πολύ προσοχή.

Επίσης, πιο συγκεκριμένα, εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες:

- Να μην διασχίζουν χειμάρρους πεζή ή με το αυτοκίνητό τους
- Να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιηθεί και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει
- Να μένουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια
- Να μην πλησιάζουν σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
- Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα
- Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές
- Να αποφεύγουν την διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ. κάτω από μπαλκόνια όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα).

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανακοίνωση του Δήμου Κισάμου

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο Δήμος Κισάμου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ακραίων καιρικών φαινομένων ο Δήμος Κισσάμου ανακοινώνει την διακοπή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του Δήμου, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου εξαιρουμένου του Βόρειου Οδικού Αξονα μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης.

Για το λόγο αυτό επιτάσσονται όλα τα μηχανήματα των ιδιωτών εργολάβων της περιοχής που μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Κάλεσαν σε βοήθεια για τον απεγκλωβισμό 2 ατόμων

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου από την πληροφορία ότι ένα αυτοκίνητο με 2 άτομα ακινητοποιήθηκε σε ρέμα στην περιοχή του Αγ. Φώτη στα Φαλάσαρνα, το οποίο είχε "φουσκώσει" από τα ορμητικά νερά λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Στο σημείο έσπευσε ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες, όμως όπως αποδείχτηκε δεν υπήρξε σοβαρός κίνδυνος και η ειδοποίηση προς τις αρχές ήταν περισσότερο αποτέλεσμα πανικού.

Κατολισθήσεις κοντά στα Τοπόλια

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, έχει σημειωθεί πτώση μεγάλου δέντρο, στο δρόμο κοντά στα Τοπόλια με συνέπεια, οδηγοί να έχουν εγκλωβιστεί στα αυτοκίνητά τους.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμούς.

Προβλήματα παρουσιάζονται και στα Χανιά


Νέες πλημμύρες σημειώθηκαν το μεσημέρι εξαιτίας της βροχόπτωσης και σε περιοχές των Χανίων.

Στη 1 περίπου το μεσημέρι, δύο σπίτια στις Βουκολιές, υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες ενώ πυροσβεστικά οχήματα επιχείρησαν για την απάντληση υδάτων.

Νωρίτερα το πρωί η Π.Υ δέχτηκε κλήσεις για περιστατικά σε Σταυρό, Μουζουρά και Αγυιά.

Επίσης στη Λ. Καζαντζάκη, στο Βαμβακόπουλου, φερτά υλικά στο οδόστρωμα προκάλεσαν μικρή αναστάτωση στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΧ επενέβησαν άμεσα και απομάκρυναν τα αντικείμενα από το δρόμο.

Σε επικοινωνία που είχαμε το νωρίτερα το πρωί με τον Προϊστάμενο της Πολιτκής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Τάσο Κουρουπάκη, μας ανέφερε τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα Χανιά δεν είναι μεγάλης έκτασης και αντιμετωπίζονται με επιτυχία, όμως συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μικροπροβλήματα στο Αεροδρόμιο Χανίων από την βροχόπτωση


Μικροπροβλήματα λόγω της έντονης βροχόπτωση,ς σημειώθηκαν νωρίτερα το πρωί στο Αεροδρόμιο Χανίων με συνέπεια επιβάτες δύο πτήσεων να υποστούν μικρή ταλαιπωρία.

Πιο συγκεκριμένα, η πτήση της Aegean, από την Αθήνα, και της Rynair από την Πάφο, οι οποίες αναμένονταν να προσγειωθούν στον Αερολιμένα "Ι. Δασκαλογιάννης", στις 10:00 και 10:20 αντίστοιχα, υποχρεώθηκαν, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών να κατευθυνθούν στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου και να προσγειωθούν εκεί.

Όμως, όπως ενημέρωσε το flashnews.gr, ο Αερολιμενάρχης κ. Καστρινάκης, δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα και οι δύο πτήσεις, θα επιστρέψουν στο Αεροδρόμιο Χανίων.

Για τις υπόλοιπες πτήσεις, δεν προκύπτει ζήτημα και τα μόνο προβλήματα εντοπίζονται σε μικρές καθυστερήσεις, στα πλαίσια του φυσιολογικού, δεδομένου των συνθηκών.

Απαγορευτικό στο λιμάνι της Σούδας - Ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΝΕΚ LINES, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σημερινά 3/12/2013 δρομολόγια των πλοίων Ε/Γ -Ο/Γ ΄΄ΕΛΥΡΟΣ΄΄ και ''ΛΑΤΩ'' στην δρομολογιακή γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑ -ΧΑΝΙΑ θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

Εφ΄όσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, τα πλοία θα συνεχίσουν τα εγκεκριμένα δρομολόγια τους από την ΤΕΤΑΡΤΗ 04/12/2013 (ώρα αναχώρησης 21:00).