Ένα μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας και πολλές ακόμη πόλεις βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας μιας βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, την οποία ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο απέδωσε σε μια "δολιοφθορά" της "φασιστικής δεξιάς".

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε στις 20:10 τοπική ώρα χθες βράδυ (02:40 σήμερα, ώρα Ελλάδας) έπληξε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, την ώρα που ο Μαδούρο απηύθυνε ομιλία προς τους συμπατριώτες του, η οποία μεταδιδόταν από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Η βλάβη σημειώθηκε τρεις μήνες μετά τη μεγάλη διακοπή ρεύματος η οποία είχε πλήξει το 70% της χώρας.

Από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο Μαδούρο μίλησε για "δολιοφθορά της φασιστικής δεξιάς" πριν από τις εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου στις οποίες οι πολίτες της χώρας θα αναδείξουν τους δημοτικούς τους συμβούλους – μια ψηφοφορία η οποία χαρακτηρίζεται βαρόμετρο για τον σοσιαλιστή πρόεδρο ο οποίος εξελέγη τον Απρίλιο, με πολύ μικρή διαφορά έναντι του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες. "Δεν υπάρχει λόγος που να εξηγεί αυτή τη βλάβη", τόνισε.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε 30 λεπτά αργότερα.

Ο υπουργός Ηλεκτρισμού Τζέσε Τσακόν δήλωσε ότι η βλάβη που έπληξε το Καράκας, όπως και κεντρικές και δυτικές πολιτείες της Βενεζουέλας, "προκλήθηκε" εσκεμμένα, επικαλούμενος ενέργεια του Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), όπως ονομάζεται ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης.

Ο Τσακόν διευκρίνισε ότι η αιτία της βλάβης εντοπίστηκε στις πόλεις Ορκέτα, στην κεντρική πολιτεία Αράγουα, και Σαν Χερόνιμο, στην κεντρική πολιτεία Γκουαρίκο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών που στο Σαν Χερόνιμο του Γκουαρίκο εντοπίζεται αιτία βλάβης, μετά το μπλακ-άουτ του περασμένου Σεπτεμβρίου, είπε ο υπουργός.

Η γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα, ανέθεσε στην εισαγγελία του Καραμπόμπο τη "διενέργεια εκτενούς έρευνας για τα αίτια της βλάβης".

Η εθνική πετρελαϊκή εταιρία Petróleos de Venezuela (PdVSA) ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις της λειτουργούν κανονικά.

Στο Καράκας μόνο τα ξενοδοχεία και μερικά κτίρια που διέθεταν γεννήτριες είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Βενεζουέλα έλαβε σειρά μέτρων για να σταθεροποιήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται.

Το 2010, η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Νότιας Αμερικής γνώρισε επί αρκετούς μήνες ενεργειακή κρίση, την οποία η κυβέρνηση είχε αποδώσει στην ξηρασία, καθώς είχαν αδειάσει οι δεξαμενές ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στο οποίο παράγεται το 73% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει της χώρας.

newpost.gr