Την απαγόρευση του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος NPD ζητά από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο η Άνω Βουλή της Γερμανίας, με το επιχείρημα ότι πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ και αποτελεί απειλή για την Δημοκρατία.
Πρόκειται για την δεύτερη προσπάθεια να απαγορευθεί το Εθνικό Κόμμα της Γερμανίας, καθώς το 2003 το Δικαστήριο απέρριψε ανάλογη προσφυγή, εκτιμώντας ότι πολλές πληροφορίες και αποδείξεις προέρχονταν από μέλη του κόμματος που ενεργούσαν ως επ\’ αμοιβή πράκτορες των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η προσφυγή είχε τότε υποστηριχθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Κάτω Βουλή. Αυτή τη φορά η Μπούντεσρατ ενεργεί μόνη και στον φάκελο της προσφυγής περιλαμβάνονται μόνο δημοσιευμένα στοιχεία καθώς και δύο εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς.
Σε αυτές γίνεται λόγος για «συνέχεια της ιδεολογικής κατεύθυνσης» από τον ιστορικό Εθνικοσοσιαλισμό στο NPD, αλλά και για ενέργειες εκ μέρους του NPD που «έχουν ήδη οδηγήσει στα όρια την δημόσια δημοκρατική ζωή σε τοπικό επίπεδο».
Το Εθνικό Κόμμα της Γερμανίας έλαβε 1,3% στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές, 0,8% στις τελευταίες εκλογές στην Σαξονία, 1,2% στην Βαυαρία και 1,1% στην Έσση, ενώ εκπροσωπείται από 13 βουλευτές στα τοπικά Κοινοβούλια στην Σαξονία και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Τα εγγεγραμμένα μέλη του ξεπερνούν τα 5.000.
Σύμφωνα με την προσφυγή για την απαγόρευσή του, το κόμμα επιδιώκει την απέλαση αλλοδαπών και μεταναστών καθώς και εκείνων οι οποίοι έχουν την γερμανική υπηκοότητα, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην δική του αντίληψη για το τι σημαίνει να είναι κανείς «αρκετά Γερμανός». Η Μπούντεσρατ επισημαίνει ακόμη ότι το NPD «απορρίπτει το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης».
Σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή, όλα τα γραφεία του κόμματος θα πρέπει να κλείσουν, ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του θα χάσουν την λαϊκή εντολή.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook