Ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι η πόλη του Ντιτρόιτ μπορεί να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης και άρα να επαναδιαπραγματευθεί το υπέρογκο χρέος της, ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προστατευμένη από τις απαιτήσεις των πιστωτών της.
Αξιωματούχοι του Ντιτρόιτ, στην πολιτεία Μίσιγκαν, υπέβαλαν αίτηση για να τεθεί η πόλη σε καθεστώς πτώχευσης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους στον δήμο, τους συνταξιούχους του δήμου και τους ομολογιούχους και παράλληλα να διατηρήσει τις βασικές της υπηρεσίες προς τους δημότες.
«Είναι πραγματικά μια σημαντική ημέρα», δήλωσε ο δικαστής Στίβεν Ρόουντς ανακοινώνοντας την απόφασή του. «Υπάρχει μια δικαστική απόφαση ότι αυτή η πάλαι ποτέ περήφανη πόλη δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή».
Το Ντιτρόιτ χάνει εδώ και χρόνια την ευημερία του, καθώς ο πληθυσμός του μειώνεται όπως και η φορολογική του βάση καθώς φθίνει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, συνώνυμη με την πόλη.
Χρησιμοποιώντας την προστασία του καθεστώτος πτώχευσης, το Ντιτρόιτ θα καταγγείλει κάποιες συμβάσεις του και θα αθετήσει ορισμένες από τις υποχρεώσεις του, ενώ αναμένεται να εκποιήσει περιουσιακά του στοιχεία και να αναγκάσει τους πιστωτές του να υποστούν κάποια ζημία καθώς θα αναδιοργανώνει τις υπηρεσίες του.
Το Ντιτρόιτ είναι η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook