Στο μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται σύμφωνα με Τα Νέα 20.000 δανειολήπτες οι οποίοι, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώνουν κανονικά το χρέος τους καλύπτονται πίσω από την ολοκληρωτική απαγόρευση των πλειστηριασμών!

Η κατηγορία αυτή είναι ο πρώτος στόχος των τραπεζών, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, σε περίπτωση μερικής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι αυτοί οι δανειολήπτες θα σπεύσουν να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, δεδομένου ότι αναμένεται να εξαιρεθούν από την προστασία που υπάρχει σήμερα για την πρώτη κατοικία λόγω των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων τους.

Μάλιστα, τραπεζίτες κάνουν λόγο για προκλητικές περιπτώσεις πελατών οι οποίοι, ενώ έχουν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους καλυπτόμενοι από το σημερινό νομικό καθεστώς.

Η προστασία των ανέργων, των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων, αλλά και η δημιουργία μίας τραπεζικής πίστης η οποία δεν εξυπηρετεί τις τράπεζες αλλά τους πολίτες, είναι οι στόχοι της κυβέρνησης όσον αφορά το νέο πλαίσιο που θα διέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όπως διεμήνυσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Την τροπολογία για την απαγόρευση πλειστηριασμών για ακόμη ένα χρόνο (έως την 31η Δεκεμβρίου 2014) και για την απαγόρευση μεταβίβασης των δανείων και των αλληλόχρεων λογαριασμών σε κερδοσκοπικά funds, κατέθεσε στο μεταξύ την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook