Πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση στην Περιφέρεια Pilsen της Τσεχίας του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης κ. Απόστολου Κλινάκη, με στελέχη της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, του ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών και με εκπαιδευτικούς από τα συνεργαζόμενα σχολεία του 1ου Νηπιαγωγείου Γαζίου και του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης/Comenius-Συμπράξεις Comenius Regio «Περιβαλλοντικός τουρισμός και εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκαν με το Δήμαρχο της Μοντράβας, όπου συζητήθηκαν θέματα παιδείας του δήμου, προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο κέντρο επεξεργασίας ξύλου της περιοχής.

Επίσης περιηγήθηκαν στον Υδροηλεκτρικό σταθμό στην Čeňkova Pila, στην γεωλογική έκθεση της Rokyta και στο εργοστάσιο εμφιάλωσης κρασιού Bohemia Sekt στο Starý Plzenec. Στα βουνά Šumava στην πόλη Kašperské Hory παρακολούθησαν σεμινάριο δασοπαιδαγωγών με βιωματικά εργαστήρια στο δάσος, γνωρίζοντας περιβαλλοντικά προγράμματα που παρακολουθούν μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων του Pilsen.

Δόθηκε επίσης η ευκαιρία να επισκεφτούν το ιδιωτικό νηπιαγωγείο Mateřská škola Drobeček, όπου η διευθύντρια και η βοηθός Comenius από το Ηράκλειο Ελίνα Παπαδάκη τους ενημέρωσαν για το αναλυτικό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής της Τσεχίας. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν η παρουσία διαδραστικών πινάκων στις σχολικές αίθουσες του νηπιαγωγείου.

Τέλος στη φάρμα Lüftnerka έγινε αποτίμηση της συνάντησης όπου κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των παρευρισκομένων σχετικά με την πορεία του προγράμματος, ενώ σχεδιάστηκαν οι επόμενες δράσεις, όπως η έκθεση ζωγραφικής των μικρών μαθητών και ο καθαρισμός παραλιών από το 1ο Νηπιαγωγείο Γαζίου, οι γραπτές καταγραφές για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, στοχεύοντας στην διαμόρφωση ενεργών πολιτών σε θέματα αειφόρου τουρισμού καθώς ο σχεδιασμός του μινωικού μονοπατιού στο Φουρνί σε χάρτη από το ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών.

Η διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων γίνεται τόσο σε έντυπη μορφή όσο και στον ιστότοπο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης (http://kritis.pde.sch.gr/euprogrammes/).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον παραδοσιακό φούρνο Χουδετσίου Μαλλιωτάκης και την κα Γεωργία Μπορμπαντωνάκη για τα τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που προσφέραμε στους Τσέχους εταίρους μας.

Επίσης στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης με την περιφέρεια του Αϊδινίου της Τουρκίας, που έχει ξεκινήσει πριν 2 χρόνια και έχει οδηγήσει συνολικά στην υλοποίηση 4 προγραμμάτων Youth In Action και στην αποστολή 5 εκπαιδευτικών και 32 μαθητών από διαφορετικά Σχολεία όλων των Νομών της Κρήτης στο Αϊδίνιο της Τουρκίας, θα υποδεχθεί από τις 9 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 12 στελέχη εκπαίδευσης από τη συγκεκριμένη περιφέρεια με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας και σε άλλα επίπεδα και τομείς στα πλαίσια του νέου προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Erasmus+

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω επίσκεψης εργασίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς στους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, επισκέψεις σε σχολικές μονάδες καθώς και σε εκπαιδευτικούς φορείς, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αρχανών- Ρούβα- Γουβών με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών, ορθών πρακτικών και προτάσεων σε θέματα εκπαίδευσης και αειφόρου ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook