Ενας δικηγόρος που υπερασπίζεται το Ανατολικό Τιμόρ στη διένεξή του με την Αυστραλία υποστηρίζει ότι η Καμπέρα επιδιώκει να φιμώσει έναν πληροφοριοδότη του και γι\’ αυτό έκανε επιδρομή στο γραφείο του.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πρώην Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών και νυν ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Το Ανατολικό Τιμόρ, στην προσπάθειά του να ακυρώσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει το 2004 με την Αυστραλία, για τη συνεκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Θάλασσα Τιμόρ έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας, χρησιμοποιώντας για κάλυψη το αυστραλιανό πρόγραμμα βοήθειας προς τη συγκεκριμένη χώρα, τοποθέτησαν μικροφωνικές συσκευές μέχρι και στην αίθουσα που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας.

Του «κοριούς» τους τοποθέτησαν προκειμένου να ακούνε τις συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, εκτός των άλλων, την εποχή εκείνη συζητούσε και τους όρους της συμφωνίας που θα υπέγραφε με την Αυστραλία για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, η αξία των οποίων υπέρβαινε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο, η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ υποστηρίζει ότι η αυστραλιανή πλευρά, έχοντας υπόψη της τις πληροφορίες που συγκέντρωνε παράνομα και συνεργαζόμενη στενά με την εταιρεία Woodside Petroleum που θα αναλάμβανε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, είχε το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Συνεπώς, το Ανατολικό Τιμόρ αισθάνεται ότι η τελική συμφωνία που υπογράφτηκε τότε, το αδικεί κατάφωρα και ζητεί από το Δικαστήριο την ακύρωσή της. Η κατάθεση της προσφυγής, θα γίνει την Πέμπτη στη Χάγη, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να είναι χρονοβόρα.
Την Τρίτη, άνδρες της αυστραλιανής μυστικής υπηρεσίας ASIO εισέβαλαν στο γραφείο του δικηγόρου, Bernard Colley, στην Καμπέρα, τη στιγμή που ο ίδιος βρίσκεται στην Ολλανδία για τη κατάθεση της προσφυγής.

Παράλληλα, ακύρωσαν και το διαβατήριο του πρώην μυστικού πράκτορα που αποκάλυψε την όλη ιστορία και επρόκειτο να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη που θα ακολουθήσει.

Ο συγκεκριμένος πράκτορας των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών έκανε την αποκάλυψη όταν διαπίστωσε, όπως ισχυρίστηκε, ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που έδωσε τις εντολές για την κατασκοπευτική επιχείρηση, ανέλαβε σύμβουλος της εταιρείας Woodside Petroleum όταν εγκατέλειψε την πολιτική του καριέρα.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι παλιές και δεν σχολιάζει θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook