Νέες λίστες απολύσεων από 12 υπουργεία και μία γενική γραμματεία βάζουν στη δίνη του κυκλώνα 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε 74 φορείς.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθεί το πλάνο των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 που αποτελεί ήδη μνημονιακή δέσμευση για την Ελλάδα, έχουν μπει στο στόχαστρο 74 Οργανισμοί από όλο το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» 74 φορείς υπουργείων βρίσκονται στους καταλόγους που είτε θα κλείσουν απευθείας με «ξαφνικό θάνατο» αλά ΕΡΤ, είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν, είτε θα υποστούν στοχευμένη μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού και οι υπάλληλοι που συγκροτούν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, π.χ. διοικητικοί ή καθαρίστριες, θα απομακρυνθούν ταυτόχρονα με την κατάργηση των θέσεών τους.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» ότι οι Οργανισμοί αυτοί αν και απασχολούν περίπου το 50% του συνόλου των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου (δηλαδή περί τους 25.000 υπαλλήλους), αντιστοιχούν σε πλήθος μόλις το ένα ένατο του αριθμού των φορέων. Έχουν εξαιρεθεί οι εταιρείες του Δημοσίου που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκονται στο δρόμο προς αποκρατικοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα βασικό κριτήριο που τους ενέταξε στις λίστες των απολύσεων είναι ότι απασχολούν περισσότερους από 30 υπαλλήλους, ενώ ένα δεύτερο κριτήριο είναι αν στους Οργανισμούς αυτούς μπορεί κανείς εύκολα και με ταχείς διαδικασίες να εντοπίσει πλεονάζουσες θέσεις, οι οποίες να είναι δυνατόν να καταργηθούν χωρίς να επιφέρουν συνέπειες στη λειτουργία του φορέα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για:

18 φορείς του υπουργείου Υγείας με 2.949 υπαλλήλους

10 φορείς του υπουργείου Παιδείας με 1.193 εργαζόμενους

6 φορείς του υπουργείου Πολιτισμού με 783 εργαζόμενους

3 φορείς του υπουργείου Άμυνας με 728 εργαζόμενους

2 φορείς του υπουργείου Εργασίας με 286 εργαζόμενους

3 φορείς του υπουργείου Ναυτιλίας με 129 υπαλλήλους

1 φορέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης με 66 υπαλλήλους

12 φορείς του υπουργείου Υποδομών με 12.708 εργαζόμενους

5 φορείς του υπουργείου Υποδομών με 2.085 εργαζόμενους

3 φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 1.811 εργαζόμενους

7 φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης με 1.462 εργαζόμενους

3 φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος με 661 εργαζόμενους,

και τη Γ.Γ ΜΜΕ με 252 υπαλλήλους.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook