Η αγορά ακινήτων έχει δεχτεί στα χρόνια της κρίσης τις μεγαλύτερες πιέσεις. Οι Έλληνες με τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη βλέπουν τις περιουσίες τους να στραγγαλίζονται ανάμεσα σε φόρους και μια παγωμένη αγορά ακινήτων.

Μια αγγελία που «ανακαλύψαμε» σε εφημερίδα και αφορούσε στην πώληση ενός ακινήτου 80 τ.μ. στον Άγιο Παντελεήμονα προς 2,500 ευρώ – δεν έχει γίνει λάθος η τιμή πώλησης είναι αυτή- προκάλεσε το ενδιαφέρον και γεννήθηκε το εύλογο ερώτημα: Τελικά οι Έλληνες «ξεπουλούν» τα ακίνητά τους;

Η συγκεκριμένη αγγελία έκρυβε μια παγίδα καθώς το ημιυπόγειο του Αγίου Παντελεήμονα που πωλείται προς 2.500 ευρώ κουβαλάει και ένα δάνειο που θα επωμισθεί ο νέος ιδιοκτήτης.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη αγγελία που «ρίχνει» στα Τάρταρα τις τιμές των ακινήτων, δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για την αγορά και ασκεί μια ασφυκτική πίεση στους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα ακίνητά τους και που αναγκάζονται να πέφτουν ολοένα και πιο χαμηλά στο όνομα του ανταγωνισμού.

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο κ. Στράτος Παραδιάς Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων «υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγορά και να ρίξουν τις τιμές». Αποδεικνύεται τελικά πως κυκλοφορούν αρκετές αγγελίες παραπλανητικές, με εξαιρετικά χαμηλές τιμές των τριών και πέντε χιλιάδων ευρώ- με στόχο την απαξίωση της αγοράς.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παραδιάς «μπορεί να έχει χαθεί μέρος της αξίας των ακινήτων αλλά ο Έλληνας δεν ξεπουλάει τα ακίνητά του. Τα ακίνητα που έχουν χάσει την αξία τους είναι λόγο περιοχής και υποβάθμισης καθώς και παλαιότητας. Μια τέτοια ειδική περίπτωση είναι και ο Αγ. Παντελεήμονας».

Το γεγονός των «ψεύτικων» αγγελιών επιβεβαιώνει και ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών. Όπως λέει στο newpost.gr έχει και ο ίδιος πέσει πάνω σε τέτοιου είδους αγγελίες και μάλιστα όταν προσπάθησε να καλέσει το τηλέφωνο, αυτό ήταν λάθος και δεν υπήρχε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη οι πολύ χαμηλές τιμές πάντοτε υπήρχαν δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αφορούν σε συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, παλαιών σε κακή κατάσταση και σε υποβαθμισμένες περιοχές που απευθύνονται κυρίως σε μετανάστες. Επιπλέον πρόκειται στις περισσότερες περπιτώσεις για υπόγεια, αποθήκες ακόμα και πάρκινγκ που έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα και που η αξία τους δεν ξεπερνά τις 8 με 10 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Ρεβύθης τονίζει πως «δεν υπάρχει ξεπούλημα των ακινήτων. Κάποιοι που έχουν ακίνητα που δεν τους αποφέρουν έσοδα και που δεν μπορούν να τα συντηρήσουν λόγω των φόρων, των δανείων αλλά και της οικονομικής κατάστασης προχωρούν στην πώλησή τους».

Προς το παρόν πάντως η αγορά είναι παγωμένη…Η αναμονή του τελικού σχεδίου για τον φόρο στα ακίνητα καθώς και η μείωση στο τέλος μεταβίβασης που έχει προαναγγελθεί αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook