Με ετήσιο επιτόκιο 8,25%, έναντι 8,50%, θα ρυθμίζονται πλέον οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, λόγω της μείωσης του επιτοκίου αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε η διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γ. Κωτίδου για να ρυθμίζουν οφειλές οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα πρέπει να καταθέτουν υποχρεωτικά πέντε φορολογικά στοιχεία. Αυτά είναι:

1 Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδουν οι ΔΟΥ όπως η βεβαίωση έναρξης ή μεταβολής εργασιών φυσικού προσώπου, η βεβαίωση έναρξης ή μεταβολής εργασιών μη φυσικού προσώπου. Για τις Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και Α.Ε., οι οποίες συστήνονται και ολοκληρώνουν την έναρξή τους στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) δεν χορηγείται από τη ΔΟΥ βεβαίωση έναρξης εργασιών και η βεβαίωση διακοπής εργασιών.

2 Στις περιπτώσεις που προβλέπεται η προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους φορολογικών στοιχείων ή υπεύθυνων δηλώσεων του άρθρου 8 του ν. 1599/86 για τη διεκπεραίωση ασφαλιστικών υποθέσεών τους, τα περιφερειακά τμήματα του ΟΑΕΕ οφείλουν να δέχονται κατά περίπτωση αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το ηλεκτρονικά χορηγούμενο εκκαθαριστικό σημείωμα, μέσω του συστήματος TAXISNET, το οποίο έχει ισχύ ακριβούς αντιγράφου και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται περαιτέρω διατυπώσεις ή επικύρωσή του.

3 Τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπα El, Ε5) και τα συνυποβαλλόμενα με αυτήν έντυπα (Ε2, Ε3), καθώς και τη δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9), που αποστέλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISNET. Για την απόδειξη της ύπαρξης εισοδημάτων από γεωργικό επάγγελμα ή για τον προσδιορισμό αυτών σε ποσοστό άνω του 50% των συνολικών εισοδημάτων γίνεται δεκτό το έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, συνοδευόμενο από την Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία βεβαιώνεται η ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων κατά τα ανωτέρω.

4 Τα μισθωτήρια συμβόλαια εφ\’ όσον ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (μισθωτής ή εκμισθωτής) είναι διοικητική αρχή είναι διοικητικά έγγραφα και δεν απαιτείται η θεώρησή τους από τη ΔΟΥ. Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης ή μεταβολής ή διακοπής εργασιών ατομικών επιχειρήσεων διενεργείται έλεγχος στους φορολογικούς καταλόγους. Εάν διαπιστωθεί κατά τον υποχρεωτικό ή άλλο έλεγχο ότι δηλώθηκαν ψευδή γεγονότα ή απεκρύβησαν αληθινά, ανεξάρτητα από την επιβολή των ποινικών κυρώσεων, η σχετική πράξη ανακαλείται αμέσως.

5 Η υπεύθυνη δήλωση, είτε υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο είτε από νόμιμα εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο, πρέπει να φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, σε περίπτωση λήψης διοικητικών ή ποινικών μέτρων εναντίον του υπευθύνως δηλούντος.

Δεν απαιτείται βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του ενδιαφερομένου όταν προσέρχεται αυτοπροσώπως για υποθέσεις του στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ή τα ΚΕΠ, προσκομίζοντας το δελτίο ταυτότητας ή τα αντίστοιχα πρωτότυπα έγγραφα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook