Σε εγχείριση προστάτη είχε υποβληθεί ο Φρανσουά Ολάντ λίγες μόλις μέρες πριν πάρει το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία, το Φεβρουάριο του 2011.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται επίσημα.

\”Υποβλήθηκε σε επέμβαση στον προστάτη για αφαίρεση καλοήθους όγκου τον Φεβρουάριο του 2011\” η οποία \”δεν χρειάστηκε περαιτέρω ιατρική αντιμετώπιση\”, σύμφωνα με την προεδρία της Δημοκρατίας.

\”Τα προβλήματα με τον προστάτη μετά τα 50 είναι συνηθισμένα για πολλούς Γάλλους. Δεν πρέπει να το σεβαστούμε αυτό; Είμαστε πάντα υποχρεωμένοι να δίνουμε πληροφορίες για την ιδιωτική μας ζωή;\” είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, για το θέμα.

Μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, ο πρόεδρος δημοσιοποίησε δύο δελτία υγείας. Το τελευταίο, στις 6 Μαρτίου του 2013, ανέφερε ότι η κατάσταση υγείας του προέδρου ήταν \”φυσιολογική\”.

Η υγεία των προέδρων της Δημοκρατίας είναι ένα λεπτό θέμα στη Γαλλία, κυρίως μετά την ασθένεια του Ζορζ Πομπιντού, η οποία αποκρύπτετο έως τον θάνατό του το 1974, με τη χώρα να πληροφορείται έκπληκτη τον θάνατο του προέδρου και ύστερα από τον καρκίνο του προστάτη του Φρανσουά Μιτεράν που πέθανε το 1996, και η ασθένειά του αποκρύπτετο επί χρόνια με ψευδείς ιατρικές ανακοινώσεις που υπέγραφε ο προσωπικός του γιατρός.

Η πολεμική σχετικά με τις προεδρικές ασθένειες επανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν τρία χρόνια μετά την επανεκλογή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ζακ Σιράκ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέχρι τότε δεν είχε κριθεί αναγκαίο να υπάρχει ενημέρωση για την υγεία του στο όνομα του σεβασμού της ιδιωτικής του ζωής.

Ο Ολάντ έχει δεσμευθεί να εκδίδει σχετική ανακοίνωση κάθε εξάμηνο.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook