Τα πάντα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή των αγώνων «Βενιζέλεια Ποδηλασίας 2011- Μάχη της Κρήτης 2011» που διοργανώνουν φέτος από κοινού ο Α.Ο. Κύδων και ο Π.Ο. Τάλως Χανίων. Η έναρξη των αγώνων θα γίνει την Παρασκευή 13 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο (14/5).

 

 

Η ιστορία των αγώνων

 

Οι αγώνες ποδηλασίας στον θεσμό των «Βενιζελείων» εντάχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της καθιέρωσης του το 1938.

Μαζί με την κύρια διοργάνωση των αγώνων του στίβου, η εκδήλωση περιελάμβανε και λαϊκούς αγώνες ποδηλασίας ,σκοποβολής κτλ.

Μετά την απελευθέρωση τα «Βενιζέλεια» που ξεκίνησαν σαν θεσμός ,για να τιμήσουντην μνήμη του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, πήραν και άλλο επετειακό χαρακτήρα, δέθηκαν με τις εκδηλώσεις του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Από το 1974 που ο Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ανέλαβε το κύριο βάρος της διοργάνωσης των «Βενιζελείων» και οι αγώνες πήραν διεθνή χαρακτήρα, η Νομαρχία και ο Δήμος Χανίων ένταξαν  την διοργάνωση στο επίσημο πρόγραμμα του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης.

Ο Α.Ο. ΚΥΔΩΝ κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφερε τα 37 χρόνια που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης να αναπτύξει τον θεσμό, να του δώσει διεθνή χαρακτήρα και να διαφυλάξει το κύρος του.

Τα δύο σημαντικά στοιχεία στα οποία αναφέρονταν ο θεσμός, η ζωή και η δράση του ΕλευθέριουΒενιζέλου και η ανάμνηση της ηρωικής αντίστασης και θυσίας του Κρητικού λαού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δέθηκαν με τον πόθο του Λάού μας για ειρήνη και φιλία.

 

Ο Α.Ο.ΚΥΔΩΝ συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης του απέναντι στο ιστορικό αυτό γεγονός με ξεχωριστή ευαισθησία συνεχίζεινα διοργανώνει τα  «Βενιζέλεια» προς όφελος της αθλούμενης νεολαίας του τόπου μας.

 

Η φετινή διοργάνωση

 

Το 2011 ο Α.Ο. Κύδων διοργανώνει μαζί με τον Π.Ο Τάλως Χανίων τους αγώνες «Βενιζέλεια Ποδηλασίας 2011 – Μάχη της Κρήτης 2011» με συνδιοργανωτές την Ελληνική ομοσπονδία ποδηλασίας, την Περιφερειακή ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Κισσάμου και τον Δ.Α.Ο.Χ.

Μέσα από τους ποδηλατικούς αυτούς αγώνες θέλουν τα τιμήσουν τον Εθνάρχη και την Μάχη της Κρήτης  και να αναδείξουν τις ομορφιές και την φιλοξενία της περιοχής τους.

Οι αγώνες είναι υψηλού  επιπέδου και  ιδιαίτερα αναβαθμισμένοι, αφού θα υπάρχει συμμετοχή ομάδων από το εξωτερικό, οι επαγγελματικές ελληνικές ομάδες και φυσικά οι Έλληνες πρωταθλητές. 

Στα «Βενιζέλεια  2011» και στην «Μάχη Κρήτης» έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 3 ανεξάρτητοι αγώνες.

ΤηνΠαρασκευή 13 Μαΐου στις κατηγορίες Ανδρών (Εφήβων) και Μάστερ, αγώνας αντοχής 120χλμ ώρα 15.00 στην διαδρομή Καστέλι Κισάμου -ΕννιάΧωριά – Χρυσοσκαλίτισσα – Σφηνάρι -Καστέλι.

Το Σάββατο14 Μαϊου αγώνας αντοχής 110 χλμ., ώρα 15:00 στην διαδρομή Καστέλι Κισάμου -Ασή Γωνιά.

Το πρωϊ στις 11:00 θα γίνει το γνωστό και πολύ γρήγορο σιρκουϊ μέσα στην πόλη των Χανίων. Επίσης τηνίδια ημέρα στις 09:00 θα πραγματοποιηθούν και διασυλλογικοί αγώνες στις  κατηγορίες των : Παίδων-Νεανίδων- Κορασίδων -Παμπαίδων- Μίνι μεγάλα και Μίνι μικρά.

 

Όπως αναφέρει ο Α.Ο. Κύδων:

 

«Οι αγώνες Βενιζέλεια διεξάγονται εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία από τον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ, έτσι και φέτος αναμένεται να έχουν αρκετό ενδιαφέρον και θέαμα, συμμετέχουν και κερδίζουν οι καλύτεροι αθλητές από την Ελλάδα και θεωρείται τιμή για ένα αθλητή  στην καριέρα του να έχει στην κατοχή  του ένα αγώνα  τωνΒενιζελείων.

Περιμένουμε όλους τους αθλητές να συμμετάσχουν στην μεγάλη γιορτή της ποδηλασία ,να διασχίσουν τις όμορφες διαδρομές της Κρήτης και να γνωρίσουν την Κρητική φιλοξενία».

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook