Διέψευσαν, από κοινού, ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόσο, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες, αλλά και με το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση από τους ελεγκτές θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά από τους στόχους που έχει ήδη αναλάβει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες ακόμη και αν δεν τις ζητεί η τρόικα.

\”Χρειάζεται να υπάρξει αλληλεγγύη και όχι μόνο υπευθυνότητα\”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόσο, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να στηρίξουν τις σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού. Αναφέρθηκε, επίσης, διεξοδικά στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην τρόικα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ αναγνώρισε ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας ακόμη δεν έχει περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών και στην πραγματική οικονομία.

Υπήρξε, ωστόσο, ιδιαίτερα θετικός ως προς το γεγονός της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και έκανε ειδική αναφορά στην επανέναρξη των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., Σαμαράς και Μπαρόσο περιέγραψαν τις προτεραιότητες ως εξής:

– Κοινωνική συνοχή και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

– Ενίσχυση της νομισματικής και τραπεζικής ένωσης

– Διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων

– Πολιτική ανάπτυξης και ασφάλειας, καθώς και αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook