Αποφέρει τεράστια έσοδα ωστόσο ελάχιστα διατιθενται για τη συντήρησή του. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία προβολή και αναφορά στους επισκέπτες.

Ο λόγος για το σπήλαιο γέννησης του Δία «Δικταίον Άνδρον» στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης», ο οποίος είναι και υποβαθμισμένος και αδικείται σε προβολή.

Το θέμα της υποβάθμισης του χώρου, μεταφέρουν στη Βουλή με κοινή ερώτησή τους οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς και Γιάννης Δημαράς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Παρατηρείται υποβάθμιση και ηθελημένη πρόκληση σύγχυσης αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους λατρείας του Ελληνικού Πολιτισμού και παράλληλα σκανδαλώδη προτίμηση διάθεσης κονδυλίων από το Υπουργείου Πολιτισμού δια αναστύλωση και ανάδειξη χώρων που ούτε έσοδα αποφέρουν ούτε ανάγονται καν στον ελληνικό πολιτισμό.

Ως παράδειγμα αναφέρουμε το παγκόσμιας σημασίας σπήλαιο γέννησης του Δία «Δικταίον Άνδρον» στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από Έλληνες και ξένους μελετητές ως «Βηθλεέμ της αρχαιότητας».

Το Δικταίον Άνδρον παρότι δέχεται πάνω από 220.000 επισκέψεις το χρόνο με έσοδα πλέον του 1.000.000,00 Ευρώ ως ο δεύτερος πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης και από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα εντούτοις η πολιτεία δεν διαθέτει κανένα απολύτως μέρος των εσόδων αυτών στη συντήρηση, ανάδειξη και προβολή του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου Κρήτης ύστερα μάλιστα από ανακαίνισή του, σε αντίθεση με παλαιότερα, δεν υπάρχει σήμερα ουδεμία αναφορά του Δικταίου Άνδρου, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία ενημέρωσης δια τον τόπο γέννησης του Δία – Δικταίον Άνδρον όπως αυτό έχει καθιερωθεί και από το Ελληνικό κράτος, σύμφωνα και με την υπ΄ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/Γ.Υ/Κ.Ε/46/29.11.2000 απάντηση επί αναφοράς στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αντίθετα, παρατηρείται συνεχής υποβάθμιση και έλλειψη προβολής αρχαιολογικών χώρων με παγκόσμια προβολή ενώ τα έσοδα που εισπράττει το υπουργείο Πολιτισμού από τη λειτουργία του Δικταίου Άνδρου, καθώς και από τη λειτουργία παρόμοιων σημαντικών αρχαιολογικών χώρων του Ελληνικού Πολιτισμού, διατίθενται μεταξύ άλλων ακόμη και σε άσχετες με τον ελληνικό πολιτισμό δραστηριότητες.

Επειδή η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στο μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού.

Επειδή η υποβάθμιση ή η μεταφορά των αρχαίων ευρημάτων σε άλλα μουσεία του εξωτερικού ή ήσσονος σημασίας του εσωτερικού ή ιδιωτικών συμφερόντων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή υπό κανένα όρο και καμιά οικονομική ανάγκη.

Επειδή η ανάδειξη τόπων ιερών και μνημείων της αρχαίας μας κληρονομιάς αποτελεί πολιτιστική αλλά και οικονομική στις μέρες αναγκαιότητα, που παραμένει ανολοκλήρωτη στο φως των νέων αρχαιολογικών ανακαλύψεων ενώ διατίθενται πολύτιμοι πόροι σε ήσσονος σημασίας πολιτιστικές παρεμβάσεις.

Ερωτάσθε:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα ή προτίθεται να προβεί το Υπουργείο τοπικά ή παγκόσμια με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Δικταίου Άνδρου ως τόπου γέννησης του Δία;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε αρχαιολογική ανασκαφή του χώρου του Δικταίου Άνδρου, καθώς η τελευταία χρονολογείται στις αρχές του περασμένου αιώνα από Άγγλους ανασκαφείς; (Έβανς, Χόγκαρθ κ.α.) και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;

3. Γιατί σπουδαίας εθνικής σημασίας ευρήματα ως προς το λατρευτικό χώρο του σπηλαίου γέννησης του Δία στο Δικταίο Άνδρο αντί να εκτίθενται στο ανακαινισμένο Μουσείο Ηρακλείου παραμένουν στην αφάνεια στα υπόγεια του μουσείου; Προτίθεται το Υπουργείο να τα εκθέσει στο μουσείο Ηρακλείου όπου αυτά ανήκουν και αν ναι πότε; Να κατατεθούν αντίτυπα των Μουσειολογικών μελετών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

4.Προτίθεται το Υπουργείο να αναρτήσει στο ανακαινισμένο Μουσείο Ηρακλείου ενημερωτικές πινακίδες δια το Δικταίον Άνδρον ως τόπο γέννησης του Δία και να αντικαταστήσει στο ορθό την ήδη υπάρχουσα πινακίδα ήτοι από σπήλαιο Ψυχρού σε «Δικταίον Άνδρον»;

5. Ποιο είναι το συνολικό ύψος των κονδυλιών που έχουν διατεθεί τα τελευταία πέντε (5) χρόνια από το Ελληνικό Κράτος ή από Ευρωπαϊκά προγράμματα δια την αναστύλωση, ανάδειξη, συντήρηση ή κάθε άλλου είδους παρέμβαση αναφορικά με κτίσματα στον Ελληνικό χώρο και που αναλυτικά (δαπάνη ανά παρέμβαση) έχουν διατεθεί αυτά;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook