Την 24ωρη λειτουργία των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα προβλέπει απόφαση που θα εκδώσει άμεσα ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης και η οποία θα ρυθμίζει τα εκκρεμή ζητήματα που άπτονται των υπερωριών των εφοριακών – ελεγκτών και θέματα σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο.

Πάντως το έργο των ελεγκτών δεν είναι εύκολο καθώς την παρούσα περίοδο καθυστερεί ο εξοπλισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τα μηχανικά μέσα που θα έπρεπε να έχει προμηθευτεί από το ΣΔΟΕ.

Κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρουν πως ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν μεταφερθεί με υπουργική απόφαση στην ΓΓΔΕ οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ, 192 υπάλληλοι του Σώματος, 82 αυτοκίνητα, αλλά και δύο σκάφη που χρησιμοποιούνται για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, ελάχιστα από τα μηχανικά μέσα έχουν παραληφθεί από την Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. «Δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο in.gr.

Υπενθυμίζεται πως πλέον η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες του προληπτικού ελέγχου και των προσωρινών ελέγχων που ασκούσε μέχρι πρόσφατα το ΣΔΟΕ, ενώ το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ασχολείται μόνο με τις υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος.

Έτσι, εφορίες και ελεγκτικά κέντρα είναι τα όργανα που έχουν επωμισθεί πλέον το έλεγχο στην έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ και από ότι φαίνεται τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, καθώς στο διάστημα 25/11/2013 – 1/12/2013 πραγματοποίησαν 1.166 προληπτικούς ελέγχους κατά τους οποίους επιβλήθηκαν σε 168 επιχειρήσεις πρόστιμα συνολικού ύψους 216.552 ευρώ.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί πως ο κ. Θεοχάρης έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στις ελεγκτικές υπηρεσίες ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις παραγραφής και στο πλαίσιο αυτό έχει αναθέσει 5 υποθέσεις ανά ελεγκτή, την πρόοδο των οποίων παρακολουθεί κεντρικά.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook