Ραγδαία συρρίκνωση των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, σύμφωνα με την οποία από το 2009 έως το 2012 οι επιχειρήσεις στα μητρώα του Επιμελητηρίου μειώθηκαν κατά 7.747.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη σε αντιπροσωπευτικό αριθμό επιχειρήσεων, με μεγάλες απώλειες θα κλείσει και το 2013 καθώς έως το τέλος του έτους αναμένεται να χαθούν 2.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2012, δηλαδή το 6% του δυναμικού του Επιμελητηρίου.

Δυσοίωνες όμως είναι οι προβλέψεις και για το 2014, καθώς το 41% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να κλείσει.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 66% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την κρίση με δραστική μείωση του τζίρου τους και σημαντική έλλειψη ρευστότητας λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών από τους πελάτες τους, αλλά και της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αναμένεται μάλιστα να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε μείωση των γενικών εξόδων προκειμένου να εξασφαλίσουν την ύπαρξη της επιχείρησης τους ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένεται να αναπροσαρμόσουν την δραστηριότητα τους σε νέες αγορές και ως τρίτη αναγκαστική επιλογή εμφανίζεται η μείωση του προσωπικού.

Διάχυτη είναι την ίδια ώρα η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών για το μέλλον, καθώς μόλις το 9% των ερωτηθέντων διακρίνει κάποια βελτίωση και το 57% θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιδεινωθεί με μεγαλύτερες απώλειες για τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζόμενους.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook