«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», υποστηρίζουν οι αγρότες, αναφερόμενοι στα συμπεράσματα έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά οπωροκηπευτικών, που βάζουν φωτιά στο καλάθι των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την έρευνα βασικά φρούτα και λαχανικά φτάνουν από τον παραγωγό στον καταναλωτή 2,5 φορές ακριβότερα, αν και οι ίδιοι οι παραγωγοί κάνουν λόγο ακόμη και για δεκαπλασιασμό των τιμών!

«Ο καταναλωτής κατηγορεί εμάς ότι πλουτίζουμε, αλλά δεν ξέρει ότι το επιτραπέζιο ροδάκινο εμείς το δίνουμε 25 λεπτά στον χονδρέμπορο και στο ράφι φτάνει 2 και 2,5 ευρώ», υποστηρίζει στο newpost ο βορειοελλαδίτης ροδακινοπαραγωγός Γιάννης Βράνας.

Στις περιπτώσεις των οπωροκηπευτικών, η διόγκωση της τιμής αγγίζει τον πενταπλασιασμό, όπως υποστηρίζουν οι αγρότες της Κρήτης.

«Ειδικά τις ντομάτες τις βλέπεις στο σούπερ μάρκετ 1,10 – 1,40 ευρώ και ο παραγωγός τις έχει δώσει 15-40 λεπτά, χρόνια τώρα. Η Επιτροπή τώρα το κατάλαβε;», επισημαίνει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.
Αγρότες: «Σικέ οι έλεγχοι στους μεσάζοντες»

Την πρόθεση που εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, για περισσότερους ελέγχους, επικροτούν και οι παραγωγοί, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους, δεν εισακούστηκαν.

«Όχι μία και δύο, άπειρες φορές έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο, ζητώντας παρέμβαση και ελέγχους, αλλά όπως φαίνεται φωνή βοώντος εν τη ερήμω», λέει ο κ. Τζωρτζάκης, που υποστηρίζει ότι «για να κλείσει η ψαλίδα από το χωράφι στο ράφι χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί που να λειτουργούν. Άντε και νομοθέτησε ο Χατζηδάκης, όπως είπε.

Αν δεν ελέγχεται η εφαρμογή του νόμου, δεν θα αλλάξει τίποτα και προς το παρόν οι μεσάζοντες δεν ελέγχονται ποτέ, παρά μόνο μετά από επώνυμη καταγγελία».

Μάλιστα όπως λέει ο ίδιος, ακόμη και στις περιπτώσεις των επώνυμων καταγγελιών, είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα. «Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε μια συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Του είπαμε ότι χονδρέμποροι φέρνουν ντομάτα από τα Σκόπια, που την αγοράζουν 10 λεπτά και την πουλάνε 40 και μάλιστα ως ελληνική!», λέει ο κ. Τζωρτζάκης.

Η συνέχεια όπως την περιγράφει ο πρόεδρος των παραγωγών, είναι ενδεικτική: «Μόλις φύγαμε από το υπουργείο, πήγαμε στην λαχαναγορά στο Ρέντη.

Οι νταλίκες με την σκοπιανή ντομάτα άφαντες. Τους είχαν ειδοποιήσει ότι θα πάει έλεγχος του ΕΦΕΤ. Όταν έληξε ο συναγερμός εμφανίστηκαν και πάλι για να ξεφορτώσουν».

Σύμφωνα πάντως με τις διευκρινίσεις στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο newpost, την τελευταία 10ετία έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παραβάσεις των κανονισμών ανταγωνισμού, συνολικού ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία έχει εισπραχθεί περίπου το 60%.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook