Καζάνι που «βράζει» εξακολουθεί να είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη στιγμή που ο πρύτανης του ιδρύματος Θεοδώσης Πελεγρίνης αναμένεται να κληθεί τη Δευτέρα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Την ίδια ώρα η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ απάντησε με μία σκληρή ανακοίνωση στην επιστολή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου χθες, όπου και εγκαλούσε τον κ. Πελεγρίνη για οικονομικές ατασθαλίες. Νέες απεργίες αποφάσισαν οι διοικητικοί, εξομαλύνεται η κατάσταση στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ πρόκειται να κληθεί τη Δευτέρα σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ιδρύματος και στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνέχεια, είχε συσχετιστεί με αυτή την έρευνα και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, εντολή για πειθαρχική ανάκριση του πρύτανη διαβίβασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος ταυτόχρονα προεδρεύει του πειθαρχικού συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Σε σκληρό τόνο ήταν η απάντηση του κ. Πελεγρίνη ο οποίος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για αήθη επίθεση που δέχεται αυτός και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από « ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».

Σε κάθε περίπτωση, η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρύτανη του ιδρύματος, και σε απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου όπου εγκαλούνταν ο κ. Πελεγρίνης για οικονομικές ατασθαλίες, κάνει λόγο για μία «αποτυχημένη και απεγνωσμένη προσπάθεια να καταστήσει αισθητή την παρουσία του μπορεί να εκληφθεί».

Επιπλέον η απεργιακή επιτροπή αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι το Συμβούλιο εδώ και τρεις μήνες είναι εξαφανισμένο και εμφανίσθηκε όταν παραπέμφθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Νέες απεργίες αποφάσισαν οι διοικητικοί, εκτονώνεται η κατάσταση στο ΕΜΠ

Στο μέτωπο των διοικητικών υπαλλήλων, η κόντρα συνεχίζεται καθώς αποφασίστηκαν δύο νέες 24ωρες απεργίες για αύριο και τη Δευτέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η νέα απόφαση για απεργία πέρασε μεν με πλειοψηφία, όχι όμως και με τον ίδιο… ενθουσιασμό που είχαν αποφασιστεί όλες οι προηγούμενες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου πρότεινε στη συνέλευση λήξη της απεργίας, επανέναρξη του διαλόγου με το υπουργείο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διωχθούν πειθαρχικά ούτε ο πρύτανης ούτε οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν. Πρόταση η οποία, όμως, μειοψήφησε στη Γενική Συνέλευση.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βαίνει προς εκτόνωση, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους κι έτσι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι στο ΕΜΠ λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές του ιδρύματος.

Άγνωστη παραμένει, ωστόσο, η τύχη του εξαμήνου. Τον τελευταίο λόγο ως προς αυτό έχουν οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, που θα αποφασίσουν σχετικά βάσει και του προγράμματος σπουδών κάθε τμήματος.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών φαίνεται να απομακρύνεται, όπως προκύπτει και από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας.

newpost.gr

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/301365/synexizetai-to-adieksodo-sto-ekpa-ndash-eisaggeleas-kalei-pelegrinh-gia-parabash-kathhkontos#ixzz2mdYweC4A

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook