Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την Αγία Πετρούπολη, όπου και ολοκληρώθηκε χθες η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για τη μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου για τη χώρα μας είναι θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο εταιρειών ολοκληρώθηκε και κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία, όπως είναι λογικό, διαφυλάσσονται ως «κόρη οφθαλμού».

Πλέον οι δύο αντιπροσωπείες επιστρέφοντας στις βάσεις τους – και κυρίως η ελληνική – καλούνται να ενημερώσουν αρμοδίως προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση. Αυτό αναμένεται να γίνει καταρχάς σήμερα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ενώ στη συνέχεια θεωρείται βέβαιο ότι θα ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο οποίος ως γνωστόν έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα της τιμής του αερίου, παρεμβαίνοντας μάλιστα με προσωπική του επιστολή προς το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αίσθηση που επικρατεί σε κύκλους της ελληνικής πλευράς είναι θετική και η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι , ακόμη και εάν η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι ικανοποιητικό. Ευνόητο είναι ότι νούμερα ή ποσοστά δε έχουν διαρρεύσει.

Να θυμίσουμε πάντως ότι στην τελευταία ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ, υπογράμμιζε τη συνεργασία και τη συμπαράσταση από το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση, στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει τιμές δυτικής Ευρώπης.

Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι το θέμα της τιμής του αερίου και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους, αποτέλεσαν αντικείμενο και της χθεσινής σύσκεψης Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς τόσο στο θέμα του αερίου όσο και στα άλλα ανοιχτά θέματα της ενεργειακής ατζέντας, απαιτείται κοινή γραμμή από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για το σημείο στο οποίο έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις, ποια θέματα περιλαμβάνει το πακέτο της πιθανής συμφωνίας και φυσικά εάν η ελληνική και η ρωσική πλευρά θα προχωρήσουν στις επόμενες ημέρες σε υπογραφή συμφωνίας.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook