Ισχυρές ενστάσεις για τον στόχο είσπραξης 3,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής ο οποίος περιέχεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 -2015 διατύπωσαν τα στελέχη της τρόικας κατά την πρώτη ημέρα «ελέγχου» της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την υστέρηση των εσόδων κατά στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου που θέτει τον προϋπολογισμό εκτός στόχων.

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 8,5 δισ. ευρώ στην πενταετία η οποία κατά κύριο λόγο θα προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής (3,5 δισ. ευρώ) και της εισφοροδιαφυγής (3,5 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα θεωρούν πως υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες ως προς την επίτευξη των στόχων αυτών και κυρίως στο μέτωπο της εισφοροδιαφυγής γι\’ αυτό και ζητούν λεπτομερές σχέδιο δράσης.

Όσον αφορά την φοροδιαφυγή παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να τους πείσουν ότι ο στόχος της πενταετίας είναι εξαιρετικά συντηρητικός. Παραθέτουν το επιχείρημα ότι στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει περιληφθεί στόχος για αύξηση των εσόδων κατά 11,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

Εξάλλου χθες οι εμπειρογνώμονες της τρόικας οι οποίοι μετέβησαν στο Γενικό Λογιστήριο ενημερώθηκαν για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και το νομοσχέδιο για την διάσπαση και αξιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σήμερα αναμένεται να επισκεφθούν το υπουργείο Υποδομών για να εξετάσουν την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ.

Την Πέμπτη στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το τραπεζικό σύστημα και θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για ανακατατάξεις στον τραπεζικό “χάρτη”.

Μεθαύριο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα εξεταστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ καθώς και το πλάνο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς η τρόικα θέλει να δει ένα πολύ λεπτομερές πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει έσοδα 15 δισ. ευρώ έως το 2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook